Magra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – en jämförelse mot kolhydratrika livsmedel
Low fat dairy products reduces systolic blood pressure, but does not improve other risk factors for cardiovascular disease – a comparison to carbohydrate rich foods
Abstract
Titel: Magra mejeriprodukter kan sänka systoliskt blodtryck, men
förbättrar inte andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom – en
jämförelse mot kolhydratrika livsmedel
Författare: Stina Ramne och Johanna Reims
Handledare: Anna Winkvist
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2016-05-25
Bakgrund
Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Blodtryck och blodfetter är två
betydelsefulla faktorer för hjärt- och kärlhälsa som kan påverkas av vår kost. Forskning har
visat att frukt, grönt och fullkorn minskar risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdom. Ett högt
intag av mejeriprodukter, i synnerhet magra, har även visats ha en positiv effekt på
riskfaktorerna. En jämförelse mellan magra mejeriprodukters och kolhydratrika livsmedels
förbättrande effekt på blodtryck och blodfetter har inte tidigare sammanställts.
Syfte
Syftet med litteraturgranskningen är att ta reda på det aktuella forskningsläget gällande magra
mejeriprodukters effekt jämfört med kolhydratrika livsmedel på blodtryck och blodfetter hos
vuxna med riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom.
Sökväg
Sökningen av originalartiklar gjordes i databaserna PubMed och Scopus med sökorden blood
pressure, hypertension, dairy products, milk, low fat, non fat, blood lipids och cholesterol.
Urvalskriterier
Randomiserade kontrollerade humanstudier, vuxna män och kvinnor med riskmarkörer för
hjärtkärlsjukdom, jämförelse mellan magra mejeriprodukter och kolhydratrika livsmedel,
skrivna på engelska eller svenska, utan berikade eller fullfeta mejeriprodukter och utan övrig
kost- eller livsstilsintervention inkluderades.
Datainsamling och analys
Totalt inkluderades fyra originalartiklar som kritiskt granskades med SBU:s kvalitetsgranskningsmall
för randomiserade studier. Resultaten sammanvägdes med hjälp av
Göteborgs Universitets underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE.
Resultat
Av de fyra inkluderade studierna sågs en signifikant sänkning av systoliskt blodtryck i två
studier. En studie såg en signifikant lägre HDL i mejeriinterventionen. Inga signifikanta
resultat sågs på diastoliskt blodtryck och LDL.
Slutsats
Ett högt intag av magra mejeriprodukter jämfört med kolhydratrika livsmedel har måttlig
(+++) evidensstyrka för att systoliskt blodtryck kan sänkas och måttlig (+++) evidensstyrka
för att diastoliskt blodtryck, HDL eller LDL inte påverkas.
Nyckelord
Mejeriprodukter, mjölkprodukter, hjärtkärlsjukdom, hypertoni, blodtryck, blodfetter,
lipoproteiner, RCT, crossover.
Degree
Student essay
Other description
Title: Low fat dairy products reduces systolic blood pressure, but does not improve
other risk factors for cardiovascular disease – a comparison to carbohydrate
rich foods
Author: Stina Ramne and Johanna Reims
Supervisor: Anna Winkvist
Examiner: Frode Slinde
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: May 25, 2016
Background
Cardiovascular disease is the most common cause of death in the world. Blood pressure and
blood lipids are two important factors for cardiovascular health that can be altered by diet.
Research has shown that fruit, vegetables and whole grain reduce the risk of cardiovascular
disease. A high intake of dairy products, especially low fat, has also shown a positive effect
on the risk factors. A comparison between low fat dairy products and carbohydrate rich foods
and their positive effects on blood pressure and blood lipids has not been compiled
previously.
Objective
The aim of this systematic review is to investigate the current evidence that supports low fat
dairy products versus carbohydrate rich foods on blood pressure and blood lipids in an adult
population with increased risk for cardiovascular disease.
Search strategy
Searches for original articles were performed in the databases PubMed and Scopus with the
keywords blood pressure, hypertension, dairy products, milk, low fat, non fat, blood lipids
and cholesterol.
Selection criteria
Randomized controlled human studies, adult men and women, in the risk zone for
cardiovascular disease, written in Swedish or English, comparison between low fat dairy
products and carbohydrate rich foods, no enriched or whole fat dairy products, no other dietor
lifestyle intervention were selected.
Data collection and analysis
In total, four original articles were included and critically reviewed with SBU:s quality
reviewing guide for randomized studies. The results were weighted together with University
of Gothenburg’s guide for grading evidence according to GRADE.
Main results
Out of the four included studies a significant reduction of systolic blood pressure was
observed in two studies. One study showed significant lower HDL after the dairy
intervention. No significant results were observed for diastolic blood pressure and LDL.
Conclusions
A high intake of low fat dairy products compared to carbohydrate rich foods have moderate
(+++) evidence for the lowering effect on systolic blood pressure and moderate (+++)
evidence that there is no effect on diastolic blood pressure, HDL or LDL.
Keywords
Dairy products, milk products, cardiovascular disease, hypertension, blood pressure, blood
lipids, lipoproteins, RCT, crossover.
Collections
View/ Open
Date
2016-06-15Author
Ramne, Stina
Reims, Johanna
Keywords
mejeriprodukter
mjölkprodukter
hjärtkärlsjukdom
hypertoni
blodtryck
blodfetter
lipoproteiner
RCT
crossover
dairy products
milk products
cardiovascular disease
hypertension
blood pressure
blood lipids
lipoproteins
Series/Report no.
DIE/V16
C-uppsatser
Language
swe