En för alla, alla för en? Läsbarheten hos texter med könsneutralt generaliserande en
Abstract
I denna uppsats undersöks det könsneutrala generaliserande pronomenet en, och hur användandet av det påverkar läsbarheten hos en text. Även attityder till skribenter som använder en undersöks. Syftet med undersökningarna är dels att se om lästiden skiljer sig beroende på om en text skrivs med en eller med man, dels att se hur attityder till en skribent förändras beroende på om skribenten använt en eller man i sin text.
Som metod för läsbarhetsundersökningen har två experiment med self-paced reading som största inslag använts. Texten som undersöks i experimenten är ett blogginlägg som har manipulerats genom att antingen en eller man använts som generaliserande pronomen på olika ställen i texten. För attitydundersökningen har matched guise-tekniken använts, fast med en skriven text som stimuli istället för talad text. Texten har sedan värderats av informanterna på graderade skalor.
Läsbarhetsundersökningen visar att det tar längre tid att läsa konstruktioner med en än vad det tar att läsa konstruktioner med man. Skillnaden i tid minskar dock för varje konstruktion som läsarna möter. Attitydundersökningen visar att skribenten bakom texten med en värderas som mer kunnig men mindre ödmjuk och trovärdig än skribenten bakom texten med man. Det är yngre män utan högre utbildning som arbetar som värderar skribenten bakom texten med en högst. Lägst värderas skribenten av äldre personer i yrkeslivet med högre utbildning.
Degree
Student essay
Other description
Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet
Specialarbete
Språkkonsultprogrammet, SPK160, delkursen Specialarbete, 15 hp
Vårterminen 2015
Handledare: Lars-Gunnar Andersson
Bihandledare: Joel Olofsson
View/ Open
Date
2016-01-27Author
Ryttge, Miriam
Keywords
språkvård
språkliga attityder
könsneutralt språk
Language
swe