Svenska partiernas förhållningsätt till invandring. En kvalitativ analys över partiernas förhållningssätt till lagförändringen 2008 gällande invandringen.
Abstract
Bakgrund: Sverige och invandring är ett mycket omdiskuterat ämne i olika sammanhang. Ämnet berörs bland politiker, sociologer, ekonomer etc. På den politiska nivån har svenska partier haft olika syn på invandringen. Vissa partier är emot medan vissa andra är för invandringen. År 2008 förde alliansen och MP fram ett lagförslag som handlade om att underlätta för arbetskraftsinvandring utan för Eu.
Syfte: Syftet med uppsatsen är att analysera olika partiets argument för och emot lagförändringen. Jag kommer särskilt att undersöka om de argument som framförs kan kopplas till åldrande befolkningen i Sverige samt argument som kopplas till partiernas ideologi.
Metod: Jag använder mig av en beskrivande kvalitativ textanalys för att genomföra
undersökningen. Under rubriken den strukturella faktorn rangordnas de olika partiernas argument som berör åldrande befolkning för eller emot lagförändringen. Under rubriken den ekonomiideologiska faktorn beskrivs också partiernas argument för eller mot lagförändringen. Argumenten förknippas med partiernas ideologiska ekonomirecept.
Resultat: Resultatet av undersökningen visar att svenska partier generellt har två olika syner på lagförändringen. Alliansen och miljöpartiet argumenterar för lagförändringen medan vänsterpartiet och socialdemokraterna argumenterar mot den. Alla dåvarande svenska riksdagspartier erkänner den åldrande befolkningens utmaningar och behovet av arbetskraftsinvandring. Partierna är överens om att den åldrande befolkningen ger negativa konsekvenser på den svenska ekonomin och välfärden. I en åldrande befolkning minskar förvärvsarbetande och ökar antalet äldre, därför måste Sverige importera arbetskraftsinvandring. Partierna argumenterar kring lagförslaget olika utifrån sina ideologiska preferenser. S och V argumenterar mot lagförslaget medan alliansen och MP är för lagförslaget. De borgerliga partierna har blivit mer liberala i arbetskraftsinvandringspolitik och synen på
arbetsmarknaden. Alliansen och MP är för fri rörlighet och minskning av statens kontroll över marknadsekonomin. Alliansen och MP vill öka arbetskraftsinvandring och minska
myndigheternas roll gällande arbetskraftsinvandring. Partierna står på arbetsgivarnas sida genom att arbetsgivarna ska bestämma vem, vilka och hur många av arbetskraft ska komma in. Både socialdemokraterna och Vänsterpartiet är restriktiva i invandringspolitik, något som
kännetecknar den traditionella vänstern. Partierna är emot lagförslaget och argumenterar att den leder till en icke-reglerad arbetsmarknad eftersom de statliga myndigheterna inte bestämmer över arbetsmarknaden. S och V är inte med på att arbetsgivare bestämmer över arbetskraften eftersom det leder till sämre arbetsvillkor och lägre löner för arbetstagarna. Den traditionella vänstern står på arbetstagarnas sida och emot arbetsgivarnas makt över marknadsekonomin.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2015-12-09Author
Perdawidi, Karzan
Keywords
invandring
åldrande befolkning
lagförändring
Language
swe