Från gymnasiesärskolan till ett liv som vuxen En intervjustudie med sex ungdomar
Abstract
Syfte:
Syftet med studien är att ta reda på hur elever upplever övergången från gymnasiesärskolan till det liv som väntar dem efter avslutade studier. Mot bakgrund av den dystra bild som forskningen inom det aktuella området ger, vill jag ta reda på hur dagens unga människor tänker kring övergången från skolan till vuxenlivet, en av de viktigaste händelserna i livet.
Teori:
Arbetet har en livsvärldsfenomenologisk ansats. Inom livsvärldsfenomenologin ligger fokus på att försöka förstå och beskriva verkligheten som den upplevs av den som intervjuas. Detta stämmer väl med denna studies intention, eftersom ungdomarnas upplevelser av övergången från skolan till vuxenlivet, står i fokus. Studien utgår från det sociokulturella perspektivet och Vygotskijs teori om lärande, vilket betonar att lärande handlar om socialt samspel.
Metod:
Kvalitativt halvstrukturerad forskningsintervju har använts som metod. Sex ungdomar som går eller har gått på gymnasiesärskolan ingår i studien. Fyra av intervjuerna har bandats, medan två har dokumenterats via anteckningar. De intervjuer som bandades transkriberades efteråt. Resultatet har tolkats utifrån en hermeneutiskt inspirerad ansats, där helheten förstås med hjälp av detaljerna och detaljerna förstås utifrån ett helhetsperspektiv
Resultat:
Resultatet visar att det som är viktigt för ungdomarnas upplevelse av övergången från skolan till ett liv som vuxna, är att människor omkring dem bemöter dem på ett sätt som gör att de känner att de behövs och att de har en funktion att fylla. Ungdomarna uttrycker också att det är av stor vikt att känna sig respekterad och betydelsefull. Det är även väsentligt för dem att själva få bestämma och ta eget ansvar för sin tillvaro, vilket inte är helt okomplicerat eftersom det förekommer att anhöriga har svårt att lämna över det ansvaret till ungdomarna.
Degree
Student Essay
Collections
View/ Open
Date
2015-11-28Author
Johansson, Helena
Keywords
Övergång
särskola
delaktighet
utanförskap
bemötande
Series/Report no.
Magisteruppsats
VT15 IPS32 LLU600
Language
swe