Minimera matsvinnet, maximera måltidskvalitén - En kartläggning över matsvinnet inom äldreomsorgen
Abstract
Den vanligast förekommande definitionen av matsvinn är: livsmedel som hade kunnat ätas
om det hanterats annorlunda. Myndigheter kopplade till området skriver om miljömässiga och
ekonomiska vinster av att reducera matsvinnet. Tidigare forskning har visat att matsvinn finns
och det konstateras att man genom minskning av matsvinnet kan öka måltidskvalitén. Denna
studien startade genom ett samarbete med äldreomsorgen i Trollhättans kommun.
Aktionsforskning som tillvägagångssätt gjorde att vi genom studien kunde engagera
deltagarna i både problemformulering, kartläggning och reflektion. Problemformuleringen
utformades gemensamt och då man tidigare inte mätt sitt matsvinn blev detta studiens
område. ”Finns det matsvinn?”, ”Hur stort matsvinn är det?” och ”Vad beror matsvinnet på?”
var frågorna som ställdes i syfte att starta en kartläggning av matsvinnet. En kartläggning som
kan vara till hjälp för vidare arbete mot minskning av matsvinn. Genom mätningar av
matsvinnet gavs svar på frågan om det fanns matsvinn samt hur stort det var. Frågan om
orsaker till matsvinnet undersöktes genom observationer. Genom observationerna framkom
olika faktorer som bidrar till matsvinn: bristande planering av portioner, hantering av
livsmedel, måltidskvalité, kunskap och kommunikation. Mätningarna visade att det fanns ett
genomsnittligt matsvinn på totalt 27 %. Det största matsvinnet var serveringssvinnet. Köken
tillagade betydligt mer mat än vad som krävdes för antalet serverade portioner. Mätningarna
gav deltagarna en verklighetsbild som inte stämde helt överens med tidigare tankar kring
omfattningen av matsvinnet. Det konstateras att matsvinn finns i en nivå som bör
uppmärksammas. Deltagarna bör gå vidare i processen genom att utveckla åtgärder samt
fortsätta sin kartläggning. Genom utökad kunskap, noggrannare planering och bättre
kommunikation, som leder till ett minskat svinn, kan de förbättra måltidskvalitén.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2015-08-10Author
Citaku, Zemira
Söder, Josefina
Keywords
Miljö
ekonomi
hållbar utveckling
måltidskvalitet
äldreomsorg
Series/Report no.
VT15-05
Language
swe