Show simple item record

dc.contributor.authorBerge, Josephine
dc.contributor.authorLagerholm, Lisa
dc.date.accessioned2015-08-10T09:14:59Z
dc.date.available2015-08-10T09:14:59Z
dc.date.issued2015-08-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/40054
dc.description.abstractMåltiderna på förskolan ses som ypperliga lärandetillfällen och det är barnen som står i centrum. Det finns en del studier om den pedagogiska måltidens påverkan på barnen men när det gäller förskollärarna är området inte lika utforskat. Dock visar tidigare studier att maten på arbetet påverkar hälsan på olika sätt. Syftet var att utforska förskollärares uppfattningar om vilken betydelse måltiderna på förskolan har för deras egna kostvanor. I denna kvalitativa studie har semistrukturerade intervjuer genomförts med förskollärare på förskolor med både tillagnings- och mottagningskök. Intervjumaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys och resulterade i kategorierna krav på måltiden, påverkan på kostintag, planering, mättnad, kompensation, stress och del av arbetet. Stressen och bristen på näring och grönsaker i måltiden gjorde att flera pedagoger åt mer grönsaker och i deras ögon bättre mat hemma. Två av förskollärarna valde att ta med egen mat till den pedagogiska måltiden. De uttryckte också att måltiderna är krävande och att de inte gynnar deras egen måltidssituation men att det är en del av deras arbete och att de inte skulle vilja utesluta den. Den positiva aspekten med maten på arbetet var främst att den är varierad och att de slipper planera. Analysens tema är att måltiderna påverkar pedagogerna men att de accepterar det. För framtiden hade studier som fokuserar mer på näringsinnehållet i maten varit intressant att forska vidare på, även mer studier som kan utveckla den pedagogiska måltiden positivt, som hur måltiden uppfattas av barnen och hur den påverkar dem.sv
dc.relation.ispartofseriesVT15-28sv
dc.subjectFörskolläraresv
dc.subjectintervjuersv
dc.subjectkostvanorsv
dc.subjectkvalitativ innehållsanalyssv
dc.subjectpedagogisk måltidsv
dc.titleEn gratis måltid, till vilket pris? En kvalitativ studie om hur måltiderna på förskolan påverkar pedagogernas kostvanorsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record