Show simple item record

dc.contributor.authorLindstad, Cornelia
dc.contributor.authorWiderström, Emma
dc.date.accessioned2015-08-10T08:54:33Z
dc.date.available2015-08-10T08:54:33Z
dc.date.issued2015-08-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/40051
dc.description.abstractHur matvanor och ätbeteenden formas och ser ut i tonåren har effekt på hälsan och påverkar hur kostmönstren ser ut i vuxen ålder. Kunskap, uppfattningar och attityder är alla faktorer som påverkar hur ungdomars matvanor utvecklas. Då autonomin under denna period i livet samtidigt ökar får ungdomar ett större eget ansvar över beteenden som kommer ha betydelse för hälsan framöver. Syftet med studien är att på ett övergripande sätt undersöka ungdomars matvanor, attityder, kunskap, uppfattningar och autonomi vad gäller mat och hälsa. Därutöver är målet att belysa och reda ut eventuella skillnader mellan flickor och pojkar, då studien utgår från ett genusperspektiv. En kvantitativ enkätundersökning genomfördes på en högstadieskola i en större stad i Västsverige. Totalt deltog 177 ungdomar i studien. Resultatet visade på ett fåtal signifikanta skillnader mellan flickor och pojkar vad gäller deras matvanor, kunskaper, uppfattningar och attityder. Undersökningen visar på att ungdomarnas matvanor lutar åt den mer hälsosamma riktningen då majoriteten äter frukt och grönsaker dagligen och de flesta har regelbundna matvanor med minst tre måltider per dag. Merparten ungdomar har dessutom positiva attityder till hälsosam mat och upplever i relativt stor utsträckning hög autonomi när det kommer till vad och när de ska äta. Undersökningen påvisar låg kännedom om Livsmedelsverkets kostråd men att ungdomarna har goda uppfattningar om hälsosamma respektive ohälsosamma livsmedel som kan likställas med dessa. För att öka ungdomars kunskap och intresse, men framförallt deras relation och förhållningssätt till mat och hälsa behövs en utredning samt djupare förståelse för hur deras vanor och attityder till dessa områden ser ut och skapas. Detta för att kunna utforma hälsopromotiva budskap som riktar sig till just ungdomar och som de faktiskt kan ta till sig av.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesVT15-10sv
dc.subjectHälsosam matsv
dc.subjectmatvanorsv
dc.subjectungdomarsv
dc.subjectätmönstersv
dc.titleDe tuffa tonåren - Nyblivna tonåringars matvanor och attityder ur ett genusperspektivsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record