dc.contributor.author | Lindstad, Cornelia | |
dc.contributor.author | Widerström, Emma | |
dc.date.accessioned | 2015-08-10T08:54:33Z | |
dc.date.available | 2015-08-10T08:54:33Z | |
dc.date.issued | 2015-08-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/40051 | |
dc.description.abstract | Hur matvanor och ätbeteenden formas och ser ut i tonåren har effekt på hälsan och påverkar
hur kostmönstren ser ut i vuxen ålder. Kunskap, uppfattningar och attityder är alla faktorer
som påverkar hur ungdomars matvanor utvecklas. Då autonomin under denna period i livet
samtidigt ökar får ungdomar ett större eget ansvar över beteenden som kommer ha betydelse
för hälsan framöver. Syftet med studien är att på ett övergripande sätt undersöka ungdomars
matvanor, attityder, kunskap, uppfattningar och autonomi vad gäller mat och hälsa. Därutöver
är målet att belysa och reda ut eventuella skillnader mellan flickor och pojkar, då studien utgår
från ett genusperspektiv.
En kvantitativ enkätundersökning genomfördes på en högstadieskola i en större stad i
Västsverige. Totalt deltog 177 ungdomar i studien.
Resultatet visade på ett fåtal signifikanta skillnader mellan flickor och pojkar vad gäller deras
matvanor, kunskaper, uppfattningar och attityder. Undersökningen visar på att ungdomarnas
matvanor lutar åt den mer hälsosamma riktningen då majoriteten äter frukt och grönsaker dagligen
och de flesta har regelbundna matvanor med minst tre måltider per dag. Merparten ungdomar
har dessutom positiva attityder till hälsosam mat och upplever i relativt stor utsträckning
hög autonomi när det kommer till vad och när de ska äta. Undersökningen påvisar låg
kännedom om Livsmedelsverkets kostråd men att ungdomarna har goda uppfattningar om
hälsosamma respektive ohälsosamma livsmedel som kan likställas med dessa.
För att öka ungdomars kunskap och intresse, men framförallt deras relation och förhållningssätt
till mat och hälsa behövs en utredning samt djupare förståelse för hur deras vanor och
attityder till dessa områden ser ut och skapas. Detta för att kunna utforma hälsopromotiva
budskap som riktar sig till just ungdomar och som de faktiskt kan ta till sig av. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT15-10 | sv |
dc.subject | Hälsosam mat | sv |
dc.subject | matvanor | sv |
dc.subject | ungdomar | sv |
dc.subject | ätmönster | sv |
dc.title | De tuffa tonåren - Nyblivna tonåringars matvanor och attityder ur ett genusperspektiv | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |