Påverkar antal tuggningar mättnad?
Does the number of chews affect satiation and satiety?
Abstract
Sahlgrenska
Akademin
vid
Göteborgs
universitet
Avdelningen
för
invärtesmedicin
och
klinisk
nutrition
Sammanfattning
Titel:
Påverkar
antal
tuggningar
mättnad?
Författare:
Madeleine
Johansson
och
Helena
Andersson
Handledare:
Heléne
Bertéus
Forslund
Examinator:
Frode
Slinde
Linje:
Dietistprogrammet,
180/240
hp
Typ
av
arbete:
Självständigt
arbete,
15
hp
Datum:
2014-‐05-‐27
Bakgrund: Övervikt och fetma är ett problem som ökar i världen. År 2008 var 35 % av
världens befolkning överviktiga och 11 % obesa vilket nästan är en fördubbling sedan 1980
enligt WHO. Råden vid övervikt och fetma handlar inte bara om vad vi äter utan även hur vi
äter. En allmänt vedertagen rekommendation är att äta långsamt och tugga maten ordentligt
för att öka mättnadskänsla och därmed minska energiintaget. Finns det någon vetenskaplig
evidens för denna rekommendation?
Syfte: Att studera om det finns evidens för att antal tuggningar påverkar mättnad, oberoende
äthastighet.
Sökväg: Sökning genomfördes i databaserna Pubmed, Scopus och Cochrane. Sökord som
användes var ”mastication”, ”satiation”, ”satiety”, ”energy intake” och ”chew*”.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier för översiktsartikeln var randomiserade kontrollerade
studier skrivna på svenska eller engelska. Studierna ska ha använt samma livsmedel till
kontroll- och interventionsgrupp och studerat antal tuggningar i relation till mättnad. Vuxna
människor mellan 18-65 år inkluderades. Studier gjorda med tuggummi, deltagare med
gastrointestinal sjukdom, studier som är inriktade på tandhälsa och guidelines exkluderades.
Datainsamling och analys: Tre utvalda artiklarna granskades och analyserades med hjälp av
SBU:s Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier och de tre effektmåtten
mättnad, hunger och ghrelin evidensgraderades med hjälp av Göteborgs universitets mall
Sammanfattande Evidensformulär.
Resultat: De tre studierna visade samstämmighet för att antal tuggningar inte påverkar
postprandiell mättnad. Svagt underlag finns för att tuggning inte heller påverkar
hungerkänslan eller ghrelin.
Slutsats: Slutsatsen är att det i dagsläget finns måttlig evidens för att antal tuggningar inte
påverkar postprandiell mättnad. Det finns ingen evidens för att rekommendera ett ökat antal
tuggningar med hänsyn till postprandiell mättnad. Dock kan det möjligen av andra skäl så
som minskad äthastighet, som inte studerats här, inkluderas som en del av en individuell
nutritionsbehandling för att minska energiintaget och vikt. Det saknas vetenskapligt underlag
för att uttala sig om den prandiella mättnaden. Mer forskning inom detta område är
nödvändigt.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Does the number of chews affect satiation and satiety?
Author: Madeleine Johansson och Helena Andersson
Supervisor: Heléne Bertéus Forslund
Examiner: Frode Slinde
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 27, 2014
Background: Overweight and obesity is a growing problem worldwide. In 2008, 35% of the
world's population were overweight and 11% obese , which is almost doubling since 1980,
according to WHO. Recommendations on overweight and obesity is not just about what we
eat but how we eat. A generally accepted recommendation is to eat slowly and chew your
food properly in order to increase fullness and reduce energy intake. Is there any scientific
evidence for this recommendation?
Objective: To investigate whether there is evidence that chewing affects satiation and satiety,
independent eating rate.
Search strategy: Search was performed in the databases PubMed , Scopus , and Cochrane.
Keywords used were ”mastication”, ”satiation”, ”satiety”, ”energy intake” and ”chew *”.
Selection criteria: Inclusion criteria for the review article were randomized controlled trials
written in Swedish or English. Studies must have used the same food in the control- and the
intervention group and studied the number of chews in relation to satiation and satiety. Adults
between 18-65 years were included. Studies conducted with chewing gum, participants with
gastrointestinal disease, studies focused on dental health and guidelines were excluded.
Data collection and analysis: Three selected articles were reviewed and analyzed using the
SBU:s Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier and the three outcome
measures satiety, hunger, and ghrelin were graded by the University of Gothenburg template
Sammanfattande evidensformulär.
Main results: The three studies showed consistency that chewing does not affect satiety.
Weak evidence exists that chewing nor affect hunger or ghrelin
Conclusion: The conclusion is that there at the present time is moderate evidence that the
number of chews does not affect satiety. There is no evidence to recommend an increased
number of chews with respect to satiety. However, it may possibly for other reasons such as
reduced eating rate, not studied here, be included as part of an individual nutrition therapy to
reduce energy intake and weight. There is no scientific evidence to draw conclusions about
satiation. More research in this area is necessary.
Collections
View/ Open
Date
2014-06-30Author
Andersson, Helena
Johansson, Madeleine
Keywords
tuggningar
mättnad
Series/Report no.
DIE/V14
C-uppsats
Language
swe