Från svarta tavlan till digitala lärverktyg. Grundskollärares uppfattningar och arbete i klassrummet kring digitala lärverktyg och digital kompetens
Abstract
Bakgrund: Den snabba utvecklingen i samhället har lett fram till ett interaktivt/digitalt och mobilt kommunikationssamhälle. Digitala lärverktyg blir allt mer förekommande i skolan och vikten av en god digital kompetens för både elever och pedagoger har ökat.
Syfte: Syftet är att undersöka hur verksamma lärare undervisar elever i behov av särskilt stöd med hjälp av digitala lärverktyg och hur de förmedlar kunskaper kring digital kompetens. På vilket sätt undervisas elever i behov av särskilt stöd i skolan kring digitala lärverktyg och digital kompetens? Hur syns detta i undervisningen och i de dokument som skolan använder sig av? På vilket sätt integreras digitala lärverktyg för att gynna lärandet, kommunikation och delaktighet gällande skolbaserade kunskaper?
Teori: Studien utgår ifrån sociokulturell teori för att skapa ett teoretiskt perspektiv på den verklighet som studeras. Det resultat som framkommit har förståtts och tolkats, utifrån att människor lär genom samspel, kommunikation och interaktion med varandra, i den specifika miljö de befinner sig i.
Metod: En etnografisk metod har används där ett etnografiskt inspirerat kvalitativt fältarbete genomförts innefattande observation, intervju och genomgång av texter på två olika skolor. Deltagande observationer genomfördes i en klass per skola. På den ena skolan har de 1-1 datorer i år 6 och på den andra skolan i år 3 delar de två till tre elever på en dator.
Resultat: Resultatet visar tydligt att lärarna är i behov av vidare kompetens utveckling kring de digitala lärverktyg de har tillgång till och hur de kan användas som lärmedel i undervisningen. Den digitala kompetens som de besitter räcker inte till i undervisningen när datorn används. Lärarna har en reflekterande och kritisk attityd kring sitt arbete och de är medvetna kring vad de själva har för behov gällande sin egen kompetens. Problematiskt blir att de elever som behöver extra stöd kring användandet av datorn inte alltid ges möjlighet till detta då läraren får lägga mycket tid på att lösa tekniska bitar. Strukturen som finns kring dessa elever i övrig undervisning tillämpas inte i samma utsträckning här vilket leder till att eleverna tappar fokus och övergår till att göra annat.
Degree
Student Essay
Collections
View/ Open
Date
2014-04-24Author
Mattsson, Maria
Wallin, Annlis
Keywords
digitala lärverktyg
digital kompetens
lärande
delaktighet
kommunikation
i behov av särskilt stöd
Series/Report no.
Magisteruppsats
HT13-IPS-17 SPP600
Language
swe