Hälsan skiftar
en grupp skiftarbetares förutsättningar för hälsosamma kostvanor på arbetsplatsen
Abstract
Denna studie hade som syfte att ta reda på om skiftarbetarna på ett större företag inom tillverkningsindustrin följer riktlinjerna för frukt och grönt och fisk enligt Livsmedelsverket (2013b) när det gäller kostvanor och vad de skulle önska för hjälp eller förutsättningar för att kunna förändra om de anser sig behöva det. Detta utifrån att det kan vara svårt att själv genomföra en förändring av sina kostvanor.
Utefter en enkätundersökning och två fokusgruppsintervjuer blev resultatet gällande respondenternas kostvanor att dessa speglar svenskarnas i stort. Deras konsumtion av fisk, frukt och grönt ligger under de fastställda rekommendationerna men på samma nivå som resten av befolkningen. Gällande antal mål per dag hos respondenterna nådde nästan hela gruppen upp till rekommendationerna, men det går tyvärr inte att utläsa vilka måltider det rör sig om. När det gällde hjälp och förutsättningar för att kunna förändra sina kostvanor så önskade de tillgång till nyttig mat till ett bra pris, bland annat i restaurangen på arbetsplatsen men även i automaterna. Matrasten är också något respondenterna önskar kunde vara längre, och att det skulle finnas möjlighet till femminuters pauser där mellanmål skulle kunna intas. Genom att utgå från de anställdas egna önskemål så kommer troligen förändringarna att uppskattas mer då de anställda känner att deras åsikter faktiskt blir hörda. Slutligen önskas fler studier som utgår ifrån vad de som arbetar skift önskar för att förbättra arbetsplatsen och deras hälsa.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2013-06-26Author
Andersson, Sanna
Ling, Camilla
Keywords
Förutsättningar
förändring
hälsa
kostvanor
skiftarbetare
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet, kostvetenskap
Vt 2013
Language
swe