Show simple item record

dc.date.accessioned2013-05-14T07:01:48Z
dc.date.available2013-05-14T07:01:48Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.isbn978-91-979382-9-7
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/32852
dc.descriptionDet här är en film av och med smidesmästare Sven Börjesson från Bottna i Bohuslän. Med stöd från Hantverkslaboratoriet har han fördjupat sig i tillverkning och användning av stenhuggarverktyg för att kila och klyva sten. Filmen är producerad inom projektet "Kallmurade naturstenskonstruktioner" som stöds av Länsstyrelsen i Örebro län, kulturmiljöenheten. Samverkande parter till Hantverkslaboratoriet är Svenska kyrkan, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Sveriges hembygdsförbund, Statens fastighetsverk, Västra Götalandsregionen, Mariestads kommun, Riksantikvarieämbetet, Länsantikvarieföreningen och Mariestads kommun.
dc.description.abstractTill skillnad från en timmerman som anlitar en smed ett fåtal gånger under sitt yrkesliv, så måste stenhuggaren ta hjälp av smeden nästan varje dag. Mejslar och hackor slits i sådan omfattning att mekanisk slipning är uteslutet som metod för att få verktygen användbara igen. Traditionell vässning är än idag den bästa metoden att skärpa ett stenhuggarverktyg, dvs. att värma verktyget i ässjan för att vid rätt temperatur smida ut en ny egg eller spets och därefter härda och anlöpa stålet.
dc.format.extent42 min + 5 min
dc.language.isoswesv
dc.publisherSven Börjesson och Hantverkslabratoriet, Göteborgs universitet
dc.titleSmeden och stenensv
dc.title.alternativeTraditionellt verktygssmide för stenhuggerisv
dc.typeVideosv
dc.type.svepothersv
dc.contributor.organizationHantverkslaboratoriet, Länsstyrelsen i Örebro län, kulturmiljöenheten, Svenska kyrkan, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Sveriges hembygdsförbund, Statens fastighetsverk, Västra Götalandsregionen, Mariestads kommun, Riksantikvarieämbetet och Länsantikvarieföreningen.


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record