Kan ett ökat intag av omega-3- fettsyror påverka testosteronnivåer hos kvinnor med PCOS?
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Kan ett ökat intag av omega-3-fettsyror påverka testosteronnivåer hos kvinnor med PCOS?
Författare: Ylva Dernbrant och Helene Hagenborg
Handledare: Lena Hulthén
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2012-05-23
Bakgrund
Polycystiskt ovariesyndrom drabbar kvinnor i fertil ålder och består av bl.a. förhöjda testosteronnivåer och ökad insulinresistens med påverkan på ovulation och fertilitet. De höga testosteronnivåerna gör att många har problem med acne och ökad manlig kroppsbehåring och det är även vanligt med övervikt och metabolt syndrom. Nutritionsbehandlingen har vanligen bestått av energirestriktion, tillsammans med motion och läkemedel för att minska insulinresistensen och därmed sänka testosteronnivåerna. Det saknas dock fördjupad kunskap om hur kostens komponenter kan påverka ytterligare. Omega-3-fettsyror har setts kunna påverka insulinresistens och testosteronnivåer inom andra grupper, men det saknas idag kunskap om detta går att överföra till kvinnor med PCOS. Är detta fallet skulle det kunna vara början till en mer skräddarsydd kost med bättre effekt.
Syfte
Syftet var att se vad det fanns för vetenskapliga bevis i litteraturen huruvida intaget av vegetabiliska eller marina omega-3-fettsyror i kosten kan påverka testosteronnivåerna i blodet hos kvinnor med diagnosen PCOS.
Sökväg
En systematisk artikelsökning genomfördes i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane. Sökord som användes var ”pcos”, ”polycystic ovary syndrome”, ”omega-3”, ”polyunsaturated fatty acids” och “polyunsaturated fats”.
Urvalskriterier
Humanstudier på kvinnor med diagnostiserad PCOS. Interventionen skulle endast bestå av förändrad fettsammansättning i kosten.
Datainsamling och analys
Grunden för den här översiktsartikeln består av fyra artiklar. Dessa granskades enligt SBUs mall för kvalitetsgranskning av randomiserade, kontrollerade studier och evidensstyrkan bedömdes enligt GRADE.
3
Resultat
Ett ökat intag av omega-3-fettsyror har inte setts ge någon signifikant effekt på totaltestosteron eller SHBG hos kvinnor med PCOS. Vidare sågs heller ingen skillnad mellan vegetabiliska och marina omega-3-fettsyror.
Slutsats
Det kan från denna översiktsartikel inte hävdas att ett ökat intag av omega-3-fettsyror kan påverka testosteronnivåer genom att förändra nivåer at totaltestosteron eller SHBG hos kvinnor med PCOS, eller att olika typer av omega-3-fettsyror ger olika resultat på testosteronnivåer. Det finns resultat som pekar mot en minskning av testosteron i form av både biotillgängligt och totaltestosteron, men mer vetenskapligt underlag behövs för att kunna dra några slutsatser kring effekterna.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Can an increased intake of omega-3 fatty acids have an effect on testosteronelevels in women with PCOS?
Author: Ylva Dernbrant och Helene Hagenborg
Supervisor: Lena Hulthén
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 23, 2012
Background
Polycystic ovary syndrome affects women of fertile age and consists of elevated testosterone levels and increased insulin resistance along with effects on ovulation and fertility. The elevated level of testosterone often leads to problem with acne and hirsutism, and it is also common with overweight and metabolic syndrome. The nutrition treatment has mainly consisted of energy restriction, together with exercise and drugs to reduce insulin resistance and consequently reduce androgen levels. However, an in-depth knowledge about how the components of our diet can affect further, is lacking.
Omega-3-fatty acids can affect insulin resistance and testosterone levels within other groups but today knowledge is lacking if these findings can be transferred to women with PCOS. If omega-3 has a positive effect on testosterone levels, this could be a start of a more customized diet with better effects for the women with PCOS.
Objective
The objective of this thesis is to evaluate if there is scientific evidence in the literature whether the intake of vegetable- or marinebased omega-3-fatty acids in the diet can affect testosterone levels in women diagnosed with PCOS.
Search strategy
A literature search was conducted in the databases PubMed, Scopus and Cochrane. Search terms that were used was ”pcos”, ”polycystic ovary syndrome”, ”omega-3”, ”polyunsaturated fatty acids” and “polyunsaturated fats”.
Selection criteria Human studies on women with the diagnosis PCOS. The intervention should change only the composition of fat in the diet.
Data collection and analysis
As a base for this review, four articles were chosen. The articles were examined using templates from SBU and evidence was evaluated using GRADE.
5
Main results
A higher intake of vegetable or marine omega-3-fatty acids did not give a significant effect on testosterone levels in women with PCOS.
Conclusions
From this review it cannot be asserted that an increased intake of omega-3-fatty acids can affect the levels of testosterone by altering levels of total testosterone or SHBG in women with PCOS, or that different kinds of omega-3-fatty acids give different results on testosterone levels.
There is a trend that points towards a decrease of testosterone levels in the form of both bioavailable- and total testosterone but more scientific evidence is required to be able to draw conclusions regarding the effect.
Collections
View/ Open
Date
2013-03-08Author
Dernbrant, Ylva
Hagenborg, Helene
Keywords
omega-3
testosteronnivåer PCOS
Series/Report no.
DIE/V12
Language
swe