Viljans självbestämning - vad innebär det? Teoretisk och empirisk begreppsanalys avseende autonomi.
Freedom of will - what does it mean? Theoretical and empirical concept analysis of autonomy.
Abstract
Autonomi och dess synonymer förekommer i vårdens styrdokument utan närmre precision. Detta pekade på behovet av att utreda vad begreppet innebär och hur det utövas. Utan att förstå begreppets innebörd finns risken att sjuksköterskan inte vet om patienten utövar autonomi eller ett snarlikt begrepp.
Syftet var att belysa begreppet autonomi för vuxna patienter inom somatisk öppenvård.
Begreppsanalysen följer Walker och Avants åtta steg, som i denna uppsats modifierades till sju efter en sammanslagning av steg tre och fyra. För att definiera empiriska referenter har två intervjuer transkriberats och analyserats med direkt innehållsanalys.
I resultatet redovisas en lexikal analys av begreppet och olika dimensioner av begreppen funna i artiklar. Autonomi kan utövas genom att personen själv genomför handlingen alternativt bestämmer hur någon annan ska göra. I vissa fall gynnas personer mest av att formulera ett mål, men någon annan beslutar om utförandet. Det visar sig också att personer kan uppskatta viss övervakning, exempelvis i form av provtagning. Detta bekräftas i det empiriska materialet.
Två olika sorters autonomi identifierades: autonomi gentemot sjukdom samt autonomi gentemot behandling. Autonomi gentemot sjukdom innebär att en person kan behärska och hantera sin sjukdom och för detta krävs kunskap. Autonomi gentemot behandling syftar till att patienten får möjlighet att fatta beslut. Detta föregås av kommunikation och i vissa fall kan patienten utöva autonomi även om denne inte fattar beslutet.
Som slutsats drogs att autonomi innebär friheten att fatta ett initierat beslut, som ofta föregås av dialog, samt genomföra detta själv eller via ombud.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-04-04Author
Lunnevi, Josefin
Keywords
Autonomi, begreppsanalys, kvalitativ innehållsanalys
Language
swe