Mjölkprotein för starka ben. En systematisk översiktsartikel.
Milk protein for strong bones
Abstract
Bakgrund: Osteoporos är en skelettsjukdom som ökar risken för frakturer. Sjukdomen i sig är
asymtomatisk men frakturerna som uppkommer leder till morbiditet och ökad mortalitet. I
Sverige beräknas en tredjedel av kvinnorna i åldrarna 70-79 år ha osteoporos i höften och
förekomsten förväntas öka i och med att Sverige får en allt äldre befolkning. En strategi för
att minska risken för frakturer är att öka bentätheten. På senare år har det gjorts flera studier
som undersökt om komjölksprotein kan öka bentätheten.
Syfte: Att undersöka om intag av komjölksprotein påverkar benremodelleringen och/eller ger
ökad bentäthet hos unga människor, vilket skulle kunna leda till ett högre peak bone mass.
Sökväg: Sökningar i PubMed och Scopus efter originalartiklar utfördes under april 2011.
Sökord som användes var ”Milk AND bone mass/density”, ”Milk protein AND bone
mass/density”, ”Milk basic protein AND bone mass/density”.
Urvalskriterier: Originalartiklar på svenska/engelska som undersökt effekten av intag av
mjölkprotein på bentätheten med hjälp av Dual energy X-ray absorbtiometry (DXA), samt på
benremodelleringen med hjälp av biomarkörer inkluderades. Studierna skulle vara
humanstudier gjorda på friska män och/eller kvinnor med maxålder 35 år, som ej var gravida
eller ammande. Studier som endast undersökt mjölk med berikning utöver standardberikning
med vitamin D, samt studier som endast fokuserar på totalt intag av kalcium har uteslutits.
Även studier där huvudsyftet ej har varit att undersöka mjölkprotein har uteslutits.
Datainsamling och analys: Artiklar valdes ut enligt uppsatta inklusions- och
exklusionskriterier och granskades sedan enligt ”Granskningsmall för RCT” utvecklad av
Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Studiernas resultat sammanvägdes sedan
utifrån ”Sammanfattande evidensformulär”, som är baserad på GRADE.
Resultat: Tre studier inkluderades varav två visade på signifikant ökning av bentätheten. Två
studier såg en minskning av biomarkörer för bennedbrytning som en effekt av interventionen.
En studie såg en ökning av biomarkörer för benuppbyggnad som en effekt av interventionen.
Slutsats: Underlaget för att besvara huruvida komjölksprotein påverkar benremodelleringen
och ger ökad bentäthet hos unga människor, vilket skulle kunna leda till ett högre peak bone
mass, är otillräckligt. De inkluderade studierna har brister i sin kvalitet och har uppmätt
motstridiga resultat. Större randomiserade kontrollerade studier behövs.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2012-02-10Author
Nyberg, Josefin
West, Sara
Keywords
Milk AND bone mass/density
Milk protein AND bone mass/density
Milk basic protein AND bone mass/density
Series/Report no.
DIE/H08
Language
swe