Show simple item record

dc.contributor.authorAndersson, Malin
dc.contributor.authorWaltersson, Elin
dc.date.accessioned2011-02-24T07:50:50Z
dc.date.available2011-02-24T07:50:50Z
dc.date.issued2011-02-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24648
dc.description.abstractMänniskors hälsa och välmående är starkt forknippat med matvanorna. Då grunden för framtida vanor läggs redan i tidig ålder bör regelbundna mat- och motionsvanor främjas. Frukosten anses vara den viktigaste av dagens måltider då denna har en avgörande betydelse för prestations- och koncentrationsförmågan under resterande delen av dagen. Trots detta presenterar Livsmedelsverket oroväckande information som visar att en av tio skolungdomar inte äter frukost. Ett annat påstående som nämns i samband med ungdomars frukostvanor är att andelen fiukostätare minskar ju äldre de blir. Svenskarnas frukostvanor överlag har förändrats en hel del under de senaste åren och frukostätandet utanför hemmet tycks ha blivit allt mer förekommande. Studier visar också på att många äter sin fiukost utan sällskap av någon annan och att frukosten därmed upplevs som dagens minst sociala måltid. För att förbättra ungdomars frukostvanor anser flera källor att skolan borde ta ett större ansvar och erbjuda elevetna morgonmål i skolan. Syftet med studien var främst att kartlägga gymnasieungdomars fiukostvanor samt undersöka hur uppfattningarna kring deras fiukostvanor ser ut. Vi ville även studera hur fiukostvanorna förhåller sig till de Svenska näringsrekommendationerna för måltider. Undersökningen genomfordes på en gymnasieskola i Göteborg i form av en kvantitativ enkätundersökning med kvalitativa inslag. Resultatet av undersökningen visade bland annat i enlighet med tidigare utförda studier att vissa gymnasieungdomarna inte äter enligt Svenska näringsrekommendationerna. Vårt resultat tyder också på att gymnasieungdomarnas syn på sitt frukostätande inte alltid överensstämmer med vad de verkligen äter, då jämförelser gjorts med de Svenska näringsrekommendationeffra. I studien konstaterades vidare att de flesta äter sin frukost i hemmet utan sällskap av någon annan. Merparten av gymnasieungdomarna i studien har också visat sig intresserade av fiukostservering i skolan.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectfiukostvanorsv
dc.subjectgymnasieungdomarsv
dc.subjectsocial samvarosv
dc.subjectskolfrukostsv
dc.titleMorgonstund har guld i mun - Kartläggning av gymnasieungdomars frukostvanorsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record