Show simple item record

dc.contributor.authorAndersson, Stefan
dc.contributor.authorHellberg, Christian
dc.date.accessioned2011-02-18T13:15:31Z
dc.date.available2011-02-18T13:15:31Z
dc.date.issued2011-02-18
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24556
dc.description.abstractÖvervikt och fetma är ett ökande problem i världen och det är ett fenomen som inte gör någon skillnad på socioekonomisk klass utan kan drabba alla, såväl vuxna som barn. Forskning har kommit fram till att de preventiva metoderna mot övervikt och fetma fungerar bättre än interventioner för redan drabbade. Detta medför att det blir allt mer väsentligt att rikta sig till yngre åldrar för att tidigt skapa goda förutsättningar för ett hälsosamt liv. Mycket forskning pekar mot ett samband mellan sockersötade drycker och övervikt. Med detta som bakgrund är syftet med denna kandidatuppsats att undersöka hur dryckeskonsumtionen av läsk, mjölk och vatten ser ut hos barn i åldrarna 4, 6 och 8 år. Studien har genom ett samarbete med IDEFICS fått ta del av nya, inte ännu publicerade, forskningsdata. Utifrån detta material har analyser gjorts över barnens konsumtion av dryck. Resultatet blev att konsumtionen mellan åldrarna och könen är snarlika med en del små undantag. De äldre barnen dricker mindre vatten men mer sockrade mjölkprodukter än de övriga åldrarna. En skillnad mellan könen är att flickorna totalt dricker lite mer mjölk än vad pojkarna gör. Totalt dricker barnen mest vatten och mjölk hemma. Ett ”independent samples T-test” gjordes på barnens medel-BMI och jämförde högkonsumenter mot lågkonsumenter av de olika dryckerna. Resultatet av detta visar en korrelation mellan sockrade drycker och högre BMI med en 97 % sannolikhet (p=0.03). Korrelationen bör undersökas vidare i framtida studier för att bekräfta eller bestrida sambandet.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost och friskvårdsprogrammet, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectBarnsv
dc.subjectdrycksv
dc.subjectfetmasv
dc.subjectkonsumtionsv
dc.subjectöverviktsv
dc.titleBarns konsumtion av läsk, mjölk och vatten - En undersökning på 4, 6 och 8 åringar i Västra Götalands länsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record