Recent Submissions

  • Effekten av isbad för återhämtning och prestation för fotbollsspelare 

    Gustafsson, Victor; Henriksson, Johanna; Storm, Albin (2025-10-30)
    Syfte: Syftet med studien var att undersöka om isbad påverkar återhämtning och prestation efter högintensiva sprinter hos kvinnliga och manliga fotbollsspelare, samt att analysera sambandet mellan upplevd återhämtning ...
  • Sambandet mellan allmänmotorisk koordination och ishockeyspecifik prestation 

    Gillholm, Filip; Hellring, William (2025-10-30)
    Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka hur motoriska och koordinatoriska färdigheter hos unga ishockeyspelare i Frölunda HC:s ungdomsverksamhet hänger samman med deras ishockeyspecifika prestationer. Genom att ...
  • Samverkan inom ungdomsfotbollen i Göteborg 

    Karlsson, Oscar; Liepold, Eric (2025-10-28)
    Syfte: Undersökning i hur ledare talar om samverkan i förhållande till tränarens utveckling inom barn- och ungdomsfotboll. Metod: Studien bygger på en kvalitativ ansats där semistrukturerande intervjuer har genomförts ...
  • Ideella fotbollstränare i fokus 

    Påhlman, Max (2025-10-28)
    Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka ideella fotbollstränares självskattade kompetens i relation till de önskade behov de upplever i sin tränarroll. Avsikten är även att skapa en djupare förståelse för vad ...
  • Run (in the) forest, run! 

    Källvik Leufvén, Erika (2025-10-28)
    Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur tränare inom orientering ser på motivation, samt hur de upplever att de genom sitt tränarskap kan påverka sina idrottares motivation. Metod: Studien har en kvalitativ ansats ...
  • Fostering Grit in Athletes 

    Al Mogharbel, Abdul Kader (2025-10-28)
    Syfte: Syftet med studien är att undersöka tränarnas syn om talang, vad som krävs för att utveckla det, hur detta kopplas till grit samt vilka tillvägagångssätt de använder under i praktik som kan kopplas till grit ...
  • Upplevelser av familjemåltider hos föräldrar till barn med obesitas 

    Knutsson Thelin, Erica; Simonsson, Julia; Vatanen, Tilda (2025-10-24)
    Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur föräldrar till barn med obesitas upplever gemensamma familjemåltider. Metod: En kvalitativ intervjustudie genomfördes med fem deltagare, dessa rekryterades genom verksamheten ...
  • Hälsosamma matvanor i skolor med olika socioekonomiska förutsättningar 

    Klingström, Cassandra; Olsson, Linnea (2025-10-24)
    Syfte: Syftet med tvärsnittsstudien är att undersöka hur skolor arbetar med att främja hälsosamma matvanor under skoldagen utifrån registreringar i Pep Skola verktyget. Metod: Datan som används är baserad på sekundära ...
  • Kläm, känn och förstå – Upplevelsebaserat lärande om frukt och grönsaker 

    Einarsson, Wilma; Nguyen, Yen My Diane (2025-10-24)
    Syfte: Syftet med denna studie är att utforska hur interaktivt och upplevelsebaserat lärande om kostråd beträffande frukt och grönsaker upplevs och mottas av en grupp ungdomar. Metod: Interventionen är formad med ...
  • Kvinnors upplevelser av kostråd från barnmorskor vid graviditet 

    Eklund, Lisa; Lager, Beatrice (2025-10-24)
    Syfte: Syftet med studien är att utforska gravida kvinnors positiva och negativa upplevelser av att ta emot kostråd från barnmorska. Metod: Kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats där nio kvinnor intervjuades ...
  • Koffeinsupplementering inom ishockey - en dubbelblind, randomiserad korsöverstudie på manliga elitjuniorspelare 

    Jonsson, William; Kinnander, Philip (2025-10-24)
    Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka huruvida ett koffeinintag (3 mg/kg kroppsvikt), intaget 30–90 minuter före prestationstest, påverkar prestationsförmågan hos manliga elithockeyjuniorer i åldrarna 16–19 ...
  • Rektorers beskrivning av hälsofrämjande insatser i skolan 

    Edstam, Freddie; Törnqvist, Stina (2025-10-23)
    Syfte: Studien undersöker skolledningens perspektiv i skolors arbete med olika hälsofrämjande aspekter gällande fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor på skolor i varierande socioekonomiska områden. Metod: Denna ...
  • Frukt och grönt: hur ungdomar uppfattar kostrådet och vad som påverkar deras konsumtion 

    Diab, Melissa; Montan Rydell, Jasmine (2025-10-23)
    Syfte: Syftet med studien är att utforska ungdomars förhållningssätt till och resonemang kring konsumtion av frukt och grönsaker, samt kostrådet kopplat till detta. Metod: I denna kvalitativa studie utfördes fyra ...
  • Kreatinsupplementering inom ishockey 

    Berntsson, Maximilian; Dickins, Daniel (2025-10-23)
    Syfte: Studien syftar till att undersöka om kreatin som kosttillskott har en ergogen effekt på prestanda specifikt inom ishockey då tillskottet har bevisad ergogen effekt. Ytterligare undersöker studien om kreatin som ...
  • Ashwagandha som kosttillskott 

    Andersson, Matilda; Bergman, Elina (2025-10-23)
    Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur attityder och upplevda effekter av ashwagandha kan se ut hos individer i Sverige som använder, eller har använt sig av detta kosttillskott. Metod: Studien genomfördes som ...
  • Vad hände med den gröna skolmåltiden? En fallstudie i Varbergs kommun 

    Johansson, Karin; Wiman, Elin (2025-10-17)
    Syfte: Syftet med uppsatsen är att undersöka hur gymnasieelever, ledning för måltidsverksamheten samt det politiska styret förhåller sig till att den vegetariska måltiden har minskat på skolorna i Varbergs kommun. Studien ...
  • Var är frukten? 

    Brantebäck, Jenny; Skatt, Klara; Vildäng, Elin (2025-10-17)
    Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur måltidservice i sex offentliga grundskolor i sydvästra Sverige arbetar med frukt med en utgångspunkt från Livsmedelverkets rekommenderade intag av frukt och grönt. Metod: ...
  • Matglädje och matsvinn på ett vård- och omsorgsboende 

    Berg, Karolina; Olsson, Linn; Schönning, Sara (2025-10-17)
    Syfte: Syftet med studien var att tillsammans med vård- och omsorgspersonal samt köksmästare identifiera orsaker till matsvinn samt utarbeta förslag för att öka matglädje och minska matsvinn inom ett vård- och omsorgsboende ...
  • Förändrade livsmedelsval för lägre klimatpåverkan - Gothia Cup 2016 - 2025 

    Svanberg, Petra (2025-10-17)
    Syfte: Studiens syfte är att undersöka klimatpåverkan från Gothia Cups måltider under åren 2016 – 2025 genom att analysera hur recepten förändrats över tid och hur livsmedelsval påverkat eventuella förändringar i ...
  • Varför carnivore? 

    Bushe, Oona; Gustafsson, Sanna (2025-10-17)
    Syfte: Studiens syfte var att undersöka och analysera faktorer bakom valet av carnivoredieten. Metod: En enkät skickades ut i en stor Facebookgrupp där intresset för carnivore delas mellan medlemmarna. Totalt svarade 71 ...

View more