Browsing Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap by Issue Date
Now showing items 21-40 of 630
-
Låt någon annan laga maten! - Marknadsundersökning av åsikter kring en matleveranstjänst
(2011-02-17)Människor idag blir allt mer stressade och många tycker att det är tidskrävande att planera, handla och laga mat varje dag. Tjänster som kan tänkas hjälpa människor med detta är bland andra de som levererar råvarukassar ... -
Känner du till de fem kostråden? - En studie om matvanor och kostråd på en arbetsplats
(2011-02-17)Livsmedelsverket utformade 2005 fem kostråd för att främja bra matvanor hos befolkningen. En studie på uppdrag av Livsmedelsverket visade att det fanns glapp mellan kostråden och befolkningens matvanor. Vidare har forskning ... -
Kolhydrater i fokus - En enkätundersökning av konsumtionsmönster och mediaintryck
(2011-02-17)Syftet med arbetet är att ta reda på människors kostvanor när det gäller stärkelserika livsmedel som ofta utgör kolhydratkomponenten i lunch och middag. Syftet är även att studera om och i så fall hur människor har påverkats ... -
Förväntningar på ledare inom restaurangbranschen
(2011-02-17)Uppsatsen syftar till att undersöka förväntningarna hos framtidens arbetskraft och dess tankegångar gällande ledarskap inom restaurangbranschen. I bakgrunden behandlas bland annat ungdomsledarskap. Där är det likt många ... -
Sallad, sushi och sötsaker - Unga tjejers uppfattningar om hälsosam mat
(2011-02-17)Näringsrik mat och bra matvanor är en viktig förutsättning för god hälsa. Valet av mat styrs av olika faktorer, till exempel media, vänner/familj och ekonomi. Då många levnadsvanor skapas i ungdomsåren får dessa en stor ... -
Matkvalitet i förskolan - Hur tre förskoleorganisationer kvalitetssäkrar maten
(2011-02-17)Kvalitet är något som kan innebära olika saker för olika personer eller organisationer. Matkvalitet kan delas in i flera kvalitetsaspekter och några av dessa kvaliteter är näringskvalitet, hygienisk kvalitet, ätkvalitet ... -
Idrottare och kosttillskott - Om användning av och attityder till kosttillskott
(2011-02-17)Utbudet och användningen av kosttillskott bland idrottare är stor trots att få vetenskapliga bevis finns gällande positiva effekter eller ökad prestation. Studier har även visat att det finns risker med användning av ... -
Måltidens fem aspekter applicerade på kaféer i Göteborg
(2011-02-17)Bakgrund: Kaffet har sitt ursprung från ca 1500 år tillbaka i Etiopien, där det spreds vidare till Mellanöstern. Under 1600- talet välkomnades kaffet i Europa och de första kaffehusen öppnades i Venedig, London, Paris etc. ... -
Ger Red Bull dig vingar? - Faktorer som påverkar barns konsumtion av energidryck
(2011-02-17)Försäljningen av energidryck såsom Red Bull, Monster och Burn har under 2000-talet ökat och marknadsföringen från energidrycksföretagen är ofta intensiv och inriktas mot unga individer, för att locka dem att köpa deras ... -
Hopp om framtiden - En undersökning om friidrottande ungdomars matvanor
(2011-02-17)Elitsatsande friidrottande ungdomar har en hög energiförbrukning på grund av den kroppsliga tillväxten och den stora träningsmängden. Idrottares kost bör vara energirik för att nå energibalans och väl sammansatt för att ... -
Det nya nordiska köket
(2011-02-17)Tio etablerade kockar signerade 2004 ett köksmanifest med en ambition att kunna stärka bilden av det nordiska köket. Detta manifest initierade ett projekt två år senare med målet att utveckla regionen Norden. Syftet med ... -
Dekantering - Vad har tiden för betydelse?
(2011-02-18)Dekantering innebär att vinet hälls från flaskan till en karaff. Detta görs för att separera vinet från eventuell fällning samt för att vinet ska få kontakt med syre. Det finns många åsikter om dekantering och hur lång tid ... -
Framgångsfaktorer för bibehållandet av önskad viktnedgång
(2011-02-18) -
Barns konsumtion av läsk, mjölk och vatten - En undersökning på 4, 6 och 8 åringar i Västra Götalands län
(2011-02-18)Övervikt och fetma är ett ökande problem i världen och det är ett fenomen som inte gör någon skillnad på socioekonomisk klass utan kan drabba alla, såväl vuxna som barn. Forskning har kommit fram till att de preventiva ... -
Allting är relativt och kossor är blommiga - En kvantitativ studie om miljöaspekten påverkar några konsumenters val av kött
(2011-02-18)En kvantitativ studie om miljöaspekten påverkar några konsumenters val av kött handlar om hur köttkonsumtionen har utvecklats under människans historia till vad den är idag. För att därefter koppla samman dagens köttkonsumtion ... -
Frukta inte grönt! - En studie om gymnasieungdomars attityd och konsumtion av frukt och grönsaker
(2011-02-23)Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Detta för att genom en god kosthållning främja hälsa och förebygga sjukdom. Studier visar att endast en liten del av befolkningen lever ... -
Handboll och kost - Attityder och uppfattningar kring kost och livsmedel hos västsvensk damelit
(2011-02-23)Syftet med vår studie var att kartlägga uppfattningar kring kost och livsmedel hos kvinnliga elithandbollsspelare i fem elitserieklubbar i Västra Götalandsregionen. I och med elitidrottares höga aktivitetsnivå, skiljer de ... -
Gymträning i det dagliga livet. - Målsättning, kosthållning och fritid.
(2011-02-23)Dagens växande antal gymanläggningar med stort utbud av träning och kroppsvård torde vara en indikation på ett ökat intresse för friskvård och hälsa. Denna utveckling sker i ett samhälle där en individs utseende kopplas ... -
I informationens kölvatten - Kostchefers användning av fisk- och miljöinformation
(2011-02-23)Information om fisk och miljö kommer från många olika avsändare, via en mängd medier och uppfattas på olika sätt av mottagaren. För kostchefer, som ofta är inblandade i upphandlingsarbetet, väljs livsmedel utifrån den ... -
Vad vill Du äta idag? - Hur kostchefen kan erbjuda äldreomsorgens brukare en valmöjlighet mellan olika maträtter
(2011-02-24)Måltiden är viktig för äldreomsorgens brukare. Undersökningar visar att måltidens näringssammansättning prioriteras i högre grad än att brukaren ska få sina önskemål kring måltidsutformningen uppfyllda. Vårdpersonalens ...