Now showing items 350-369 of 630

    • Magen styr allting: En intervjustudie om upplevelser av att leva med Irritable Bowel Syndrome 

      Andersson, Mikaela; Ydefalk, Emilia (2019-08-12)
      Irritable Bowel Syndrome (IBS) är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom. Sjukdomen går inte att bota vilket innebär att symtomen oftast kvarstår. Flera tidigare studier tyder på att detta begränsar individen och ...
    • Mamma, vad blir det för mat idag? 

      Juneborg, Nathalie (2012-10-24)
      Människors matvanor utgör ett viktigt målområde i dagens folkhälsoarbete. Som en del i detta arbete har folkhälsosektionen på Jönköpings läns Landsting under två år arbetat med projektet ”Inspirations- och matlagningsträffar” ...
    • Marknadsföring inom restaurangbranschen - En kvalitativ undersökning av 5 krögares syn på marknadsföring 

      Käll, Anders; Uggla, Wilhelm (2011-02-24)
      Intresset för denna uppsats väcktes av att vi anser att marknadsföring har fått för lite utrymme i vår utbildning vid Göteborgs universitet inom restaurangmanagerprogramet. I tider av lågkonjunktur finns det mindre ekonomiskt ...
    • Masken – Ett verktyg för bättre spelförståelse? 

      Cederbom, Johan; Landén, Mattias (2012-10-24)
      Spelförståelse spelar idag en viktig roll inom fotbollen. Spelförståelse handlar om att förstå helheten i det som händer på planen, inte bara följa bollen med ögonen utan även se var och hur medspelare och även motståndare ...
    • Maskuliniteter och femininiteter i läroböcker i idrott och hälsa 

      Ingebrigtsen, Charlotte; Persson, Li (2014-06-26)
      Framställningen av män och kvinnor i läromedel kan påverka elevers bilder av och kunskaper om kön och jämställdhet inom idrott och hälsa, beroende på hur läromedlen används och problematiseras i undervisningen. Därför är ...
    • Mat är mer än bara näring Människors tankar kring mat och måltider 

      Eriksson, Sara; Ershag, Angelica; Svensson, Carolina (2012-10-01)
      En måltid har flera dimensioner. Förutom matens näringsmässiga funktion uppfyller den även ett psykologiskt och socialt behov. Det kan handla om belöning, kärlek eller uppfostran. Maten kan också bekräfta den relation och ...
    • Mat för själen - Hare Krishnas val av och tankar om mat 

      Waniewska, Zuzanna (2011-03-09)
      Det är vedertaget att människan äter av biologiska, individuella och kulturella skäl. Dock är det mindre känt att det även finns de som äter av andliga skäl. En av dessa grupper är Hare Krishnarörelsen. Syftet med studien ...
    • Mat till första barnet 

      Sjöberg, Agnes; Hagström, Elina (2020-08-05)
      Att bli förälder är en omvälvande livsprocess med nya situationer kring matintroduktionen, speciellt för förstagångsföräldrar som inte har någon tidigare erfarenhet. I denna period är barnavårdscentralen viktig med sitt ...
    • Matbloggar - en ny väg för hälsobudskap 

      Ekman, Frida; Ljungskog, Linda (2011-02-24)
      Bloggen kan beskrivas som en slags dagbok på Internet, där individer kan dela med sig av sina liv till omvärlden. Bloggar har vanligtvis ett tydligt format. med inlägg. bilder och kommentarer från läsarna. Man uppskattar ...
    • Maten – ett mål för livet 

      Svenson, Ann-Margrethe (2012-10-12)
      Denna studie handlar om hur personal och föräldrar uppfattar hur och vad barn lär sig i projektet Sinnenas mat i förskolan. Två förskollärare, en barnskötare, en måltidspersonal, en kock, en skådespelare och två föräldrar ...
    • Matens kvalité inom äldreomsorgen 

      Miller, Madelene; Nyberin, Louise (2012-10-03)
      Genom objektiv kvalité föreligger ätkvalité som sedan kan indelas i olika sensoriska egenskaper. Med hjälp av människans fem sinnen; lukt, smak, syn, känsel och hörsel, uppfattar vi den sensoriska kvalitén på maten genom ...
    • Matens mysterium - Vad påverkar nattarbetares matvanor? 

      Mattsson, Lisa; Wahlund, Maria (2011-03-09)
      Det har blivit allt mer vanligt med oregelbundna arbetstider och att ha största delen av arbetstiden förlagd på natten. Studier har visat att skiftarbete, främst där nattarbete är inkluderat, är en riskfaktor för individens ...
    • Matkassens påverkan i vardagslivet 

      Ryblom Lindell, Henrietta (2014-06-25)
      Syftet med studien är att ta reda på hur det påverkar alla medlemmar i ett hushåll att använda sig av en färdig middagslösning där recept och ingredienser till veckans måltider beställs på Internet och levereras hem. Färdiga ...
    • Matkultur på äldreboende - En kvalitativ studie om iranska brukares uppfattningar 

      Saghafi Lasemi, Zahra; Sarraf, Rima (2016-08-16)
      I dagsläget lever allt fler utlandsfödda äldre i det svenska samhället. En del bor redan eller kommer att bo på äldreboende vilket gör att efterfrågan på kulturellt anpassad mat ökar mer och mer. Ämnet “individuellt anpassad ...
    • Matkvalitet i förskolan - Hur tre förskoleorganisationer kvalitetssäkrar maten 

      Johansson, David (2011-02-17)
      Kvalitet är något som kan innebära olika saker för olika personer eller organisationer. Matkvalitet kan delas in i flera kvalitetsaspekter och några av dessa kvaliteter är näringskvalitet, hygienisk kvalitet, ätkvalitet ...
    • Matsvinn inom skolmåltider - En utforskande studie som visar vikten av kommunikation inom kommunal skolmåltid 

      Fakhraee Tabar, Nazila; Karlsson, Malin (2017-08-28)
      Matsvinn är ett problem som förekommer längs hela livsmedelskedjan och leder till att mat produceras i onödan. Det bidrar till utsläpp som påverkar miljön negativt. Därför finns det ett stort behov av att förebygga matsvinn ...
    • Matsvinn på sjukhus 

      Holmqvist, Nana; Strömqvist, Tove (2014-06-25)
      Matsvinn förekommer i hela livsmedelssystemet och har en negativ påverkan på både miljö och samhällsekonomi. Miljökostnaden för varje kilo matsvinn blir högre ju mer förädlad varan är. Denna studie har utförts på uppdrag ...
    • Matvanor hos familjer där barnet har typ 1 diabetes 

      Edlundh, Stina; Karlsson, Teresa (2011-03-02)
      Då ett barn drabbas av en sjukdom som diabetes berör detta oftast hela familjen. Förändringar kan ske både i livsstil och kosthållning, men inte enbart för diabetikern utan även för den övriga familjen. Syftet med denna ...
    • Matvanor, munhygien och migration - En kvalitativ studie om ensamkommande afghanska killars erfarenheter från hemlandet och i Sverige 

      Glückman, Madelene (2016-08-16)
      Flyktingströmmen till Sverige har skapat en akut flyktingsituation. Under hösten 2015 beräknades 162 877 personer vara asylsökande i Sverige, varav 35 369 ensamkommande flyktingbarn. Många nyanlända hamnar i utanförskap ...
    • Maximal unilateral leg strength correlates with linear sprint and change of direction speed 

      Arin, Anton; Jansson, Daniel; Skarphagen, Kristian (2012-10-24)
      Movement patterns in intermittent sports is influenced by change of direction speed (CODS) performance (i.e., acceleration and deceleration in short sprints). A crosssectional study was used to examine if CODS (modified ...