Now showing items 325-344 of 630

    • Ladda batterierna 

      Vikström Tjernell, Hanna (2012-10-24)
      Bland idrottare idag är återhämtning inte ansedd att vara en av de viktigaste beståndsdelarna i deras träning. För en optimal prestationsutveckling och framgång krävs optimal träningsplanering samt att som idrottare balansera ...
    • Ladda, återhämta och prestera - Idrottande ungdomars vanor kring uppladdnings- och återhämtningsmål 

      Josefsson, Ida; Sahlström, Malin (2011-02-17)
      Under ungdomstiden skapar många individer levnadsvanor, som sedan följer med dem under resten av livet. Det är därför viktigt att ungdomar redan då, blir medvetna om sina kostvanor och dess betydelse. Då idrottande ungdomar ...
    • ”Länge leve vi" - En studie om sambandet mellan hiphop och hälsa 

      Malmer, Anna; Sahlin, Therese (2015-09-07)
      Hiphop är en kultur från USA vars svenska gren vuxit fram under de två senaste decennierna. Det finns studier som visar på såväl negativa som positiva hälsorelaterade konsekvenser av hiphop. De negativa konsekvenserna ...
    • Lärande av spelförståelse i fotboll 

      Cesar Mosele, Julio (2014-11-11)
      Den här studien undersöker fotbollsinstruktörers undervisning på fotbollsgymnasium i Västra Götalandsregionen, fotbollsinstruktör är en term som betecknar läraren i ämnet fotboll. Studiens styrande frågeställningar forskar ...
    • Lärare talar om resurshushållning i hem- och konsumentkunskap 

      Isacsson, Agneta; Törnkvist, Anne (2011-02-28)
      I dagen samhälle är de allra flesta medvetna om att det måste till en förändring av vårt beteende för att hejda den alltmer negativa miljöpåverkan på vår jord. I skolan har hem- och konsumentkunskapsämnet en stor funktion ...
    • Lärares betygsättning i ämnet Idrott och Hälsa 

      Kullenbäck Balafoutis, Saga; Johansson, Daniel (2014-06-26)
      Genom att intervjua fem lärare från olika skolor, i syfte att ta reda på lärares tillvägagångssätt i bedömning och betygsättning kom vi fram till att lärare har liknande tillvägagångssätt gällande anteckningar under/efter ...
    • Lärares och elevers uppfattningar om matvanor och hälsa 

      Willenheimer, Marie (2014-06-26)
      Då det ständigt kommer nya tips om hur man skall förhålla sig till mat, måltider och kost ökar även kraven på att vi människor måste bli mer kunniga inom området så att vi lättare kan förhålla oss till all information ...
    • Lärares uppfattningar om svårigheter med rättvis bedömning 

      Hallberg, Ida; Ögren, Niklas (2013-08-28)
      Det råder en viss komplexitet i ämnet idrott och hälsa gällande betyg och bedömning. Lärare tycks ha olika synsätt på vilka mål och vilka kunskaper som är viktiga att använda för att grunda ett betyg. Vårt syfte är att ...
    • Läsk- och energidryckskonsumtion - En jämförande studie om gymnasieungdomar i två olika socioekonomiska områden i Göteborg 

      Ekman, Frida; Löfström, Linnea (2017-08-28)
      Ojämlikhet i hälsa existerar i hela världen och förekommer mellan olika grupper i samhället. I Göteborg förekommer variationer mellan olika geografiska områden där grupper med lägre utbildning och inkomst har mindre ...
    • Läskkonsumtion och uppfattningar om läsk bland gymnasieungdomar 

      Ann-Sofie Jansson, Charlotte Nilsson (2012-10-01)
      Sett till Livsmedelsverkets kostrekommendationer är intaget av läsk och andra söta livsmedel idag alldeles för högt bland Sveriges befolkning. Flera studier visar ett samband mellan intag av läsk sötad med socker och ...
    • “Låt maten vara din medicin och medicinen din mat” - En intervjustudie om uppfattningar och användningen av läkeväxter i hälsofrämjande syfte 

      Karttunen, Karoline; Larsson, Mirjam (2019-08-14)
      Läkeväxter har varit en viktig källa till både näring och medicin för människan under alla tider. Idag verkar dock kunskapen om och användningen av dessa växter vara relativt låg i Sverige i jämförelse med många andra ...
    • Låt någon annan laga maten! - Marknadsundersökning av åsikter kring en matleveranstjänst 

      Berglund, Gabriella (2011-02-17)
      Människor idag blir allt mer stressade och många tycker att det är tidskrävande att planera, handla och laga mat varje dag. Tjänster som kan tänkas hjälpa människor med detta är bland andra de som levererar råvarukassar ...
    • LCHF:ares medvetenhet om Low Carb High Fat 

      Knutsson, Therese; Nilsson, Ellinor (2012-10-24)
      LCHF är en diet som har fått mycket uppmärksamhet trots att den går rakt mot Livsmedelverkets kostråd. Försäljningen av lättprodukter har minskat och ersatts av feta produkter vilket är ett tecken på att befolkningen har ...
    • "Ledande på jämställdhet" - En intervjustudie med manliga restaurangägare 

      Olofsson, Mats (2011-03-09)
      Syftet med examensarbetet har varit att få en inblick i de manliga restaurangägarnas syn på ledarskap och jämställdhet, samt hur de arbetar med frågor kring ämnet. Fyra manliga restaurangägare valdes ut strategiskt för ...
    • Ledarskapet på restauranger med stjärna i Guide Michelin. En kvalitativ studie om ledarens roll i framgångsrika restauranger. 

      Ahlqvist, Tina (2022-02-28)
      Restaurangbranschen är en tävlingsinriktad bransch som leds av vinnarskallar med stor passion för yrket med framgång i fokus. Det gäller att vara snabbtänkt då hastiga beslut som kan vara avgörande inte är ovanligt. En ...
    • Lek och lär med Sapere 

      Larsson, Malena; Södersten, Louise (2018-08-16)
      Förskolor är en grund till barnens lärande och många barn intar flera måltider under en dag i förskolan. Det är därför viktigt att förskolor serverar näringsriktiga måltider som främjar barnens utveckling. Inom måltidspedagogik ...
    • Lever kostekonomstudenter som de lär? - En undersökning om frukost 

      Hedberg, Rebecka; Pettersson, Poa (2011-03-02)
      Det huvudsakliga syftet med vårt examensarbete har varit att ta reda på hur kostekonomstudenters frukost ser ut. För att få reda på detta har vi skickat ut en kostregistrering med kompletterande frågor till kostekonomstudenter ...
    • Lgr 11 

      Maletic, Ante; Strömbäck, Joakim (2012-10-23)
      Denna uppsats är en studie i syfte att undersöka om Lgr11 kan innebära förändringar för lärare. Hur lärare förhåller sig till begrepp som hälsa och fysisk hälsa? Om det finns en klar definition av vad fysisk hälsa är? ...
    • Likvärdig bedömning utan likvärdiga förutsättningar? Hem- och konsumentkunskap som exempel 

      Lind, Jenny (2016-05-11)
      Hem- och konsumentkunskap är ett utpräglat processämne med ett flertal praktiska förutsättningar som måste tillgodoses för att undervisning och bedömning ska kunna ske i enlighet med ämnets syfte, mål och karaktär. För ...
    • Lite tråkig grönsallad med en potatis 

      Fjällborg, Sofia (2013-06-25)
      Att bara leva på livsmedel från växtriket är en gammal företeelse, men begreppet vegan för de som bara äter vegetabilier myntades först 1944. Man kan välja att bli vegan av etiska, miljömässiga, hälsomässiga och ekonomiska ...