Now showing items 274-293 of 630

    • Kafékultur sett ur gästens synvinkel 

      Alfaro Guzman, Amais (2011-02-17)
      Ett kafébesök är en informell social händelse och utgör en social paus i vardagen. Med dessa ord har Oddner (2003) klargjort för innebörden av ett kafébesök, eller? För att vara specifik är syftet med min studie att ta ...
    • Kallskänkors användning av recept på restaurang 

      Halldin, Marie (2012-10-23)
      Recept upptäcktes redan på 1600-talet fast i en annan skepnad än i dag, nuförtiden är recepten kortfattade och uppstrukturerade, det utnyttjar kallskänkor genom att utveckla en kod, de ser ingredienserna fort. Kallskänksyrket ...
    • ¨Kalorimärkning på café - En försäljnings- och attitydundersökning 

      Andersson, Marina; Peer, Alexandra (2011-02-17)
      Bakgrund: Hälsan i Sverige har inte förbättrats på senare år. I U.S.A. finns idag kalorimärkning på vissa restaurang- och caféverksamheter. Tidigare studier har visat att kaloriinnehållet i livsmedel missuppfattas. Man har ...
    • Kan innehålla spår av bristande kunskap 

      Magnusson, Katarina (2013-06-24)
      Idag lever femton procent av Sveriges befolkning med matöverkänslighet. Det ställer krav på restaurangbranschen som måste kunna möta dessa gästers behov. Det finns dock problem inom branschen som försvårar situationen, ...
    • Karismatiska ledarbeteenden bland tränare inom lag- och individuell elitidrott 

      Jansson, David; Palmqvist, Jacob (2022-06-28)
      Dagens kommersialiserade elitidrott är en miljö som präglas av konkurrens, pengar och superstjärnor. En tränare kan bli stadens hjälte, men riskerar också att bli en syndabock då hen ofta hålls ansvarig ...
    • Kartläggning av kostvanorna hos medarbetare på Stena Oil 

      Ståhlman, Elin (2012-10-01)
      Matvanor är en av de största bestämningsfaktorerna för hälsa. Över tid har våra matvanor försämrats vilket bidragit till utvecklandet av flera stora folksjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer. För ...
    • Kartläggning av mjölksvinn i en skolrestaurang 

      Tingberg, Emma; Öhman, Evelina (2012-10-23)
      I vår uppsats har vi kartlagt hur mycket mjölk som hälls ut under fem sammanhängande lunchtillfällen i en skolrestaurang. Genom samtal med eleverna har vi kartlagt även vissa orsaker till att mjölksvinn förekommer, detta ...
    • En kartläggning av skadefrekvens inom Crossfit 

      Karvonen, Sara; Kundrat, Jenniefer (2013-11-13)
      Crossfit karaktäriseras av högintensiv aerob och anaerob träning. Träningsformen uppkom med syftet att träna amerikanska soldater och polismän till att bli toppatleter av grundaren Greg Glassman. Crossfit har vuxit alltmer ...
    • En kartläggning av truppgymnasters kostvanor 

      Brockie, Sara (2015-08-10)
      I dagsläget är forskningen inom truppgymnastik bristfällig, framförallt inom området idrottsnutrition, vilket gör denna studie aktuell. Syftet är att kartlägga elitgymnasters kostintag under en träningsdag. Detta med ...
    • En kartläggning av vegetarisk mat i skolan 

      Eriksson, Cecilia; Molin, Emelie (2015-08-10)
      Syftet med studien är att kartlägga serveringen av vegetarisk skolmat i Sverige. För att undersöka detta användes en kvantitativ tvärsnittsdesign baserad på enkäter som skickades ut till en beslutsfattare för skolmåltiden ...
    • Känner du till de fem kostråden? - En studie om matvanor och kostråd på en arbetsplats 

      Birgersson, Hannah; Nilsson, Emma (2011-02-17)
      Livsmedelsverket utformade 2005 fem kostråd för att främja bra matvanor hos befolkningen. En studie på uppdrag av Livsmedelsverket visade att det fanns glapp mellan kostråden och befolkningens matvanor. Vidare har forskning ...
    • Knowledge about type 2 diabetes mellitus, its risk factors and the consumption of sugar sweetened beverages in diagnosed female patients in Vieux Fort, Saint Lucia 

      Bohm, Sofie; Isacsson, Hanna (2017-08-28)
      Diabetes mellitus typ 2 (T2DM) är en livsstilsrelaterad sjukdom. Socker sötade drycker (SSBs) har ett högt sockerinnehåll vilket kan leda till ett energiöverskott även vid lågt intag. Det finns därför bevis som tyder på ...
    • Kolhydrater i fokus 

      Hammarström, Malin; Sjöbäck Sundqvist, Alexander (2013-08-20)
      Lågkolhydratsdieter är ett samlingsnamn för flera olika dieter, som förespråkar ett reducerat kolhydratintag. Dessa dieter är ett omtalat ämne som det nu uppstått mycket åsikter och uppfattningar runt och som väckt starka ...
    • Kolhydrater i fokus - En enkätundersökning av konsumtionsmönster och mediaintryck 

      Andersson, Lisa – Marie; Fransson, Josephine (2011-02-17)
      Syftet med arbetet är att ta reda på människors kostvanor när det gäller stärkelserika livsmedel som ofta utgör kolhydratkomponenten i lunch och middag. Syftet är även att studera om och i så fall hur människor har påverkats ...
    • Kommunikation och definition av konsistensanpassad kost i vården 

      Holmer, Anna (2011-02-24)
      En betydande risk för att utveckla undernäring finns vid förekomst av dysfagi, det vill säga ätsvårigheter. Genom att anpassa kostens konsistens kan dock intaget av mat och dryck under-lättas och även möjligheten att ...
    • Ett komplext samhällsfenomen i sin linda 

      Gustafsson, Matilda; Sjökvist, Sara (2014-06-25)
      Begreppet ortorexia nervosa har uppmärksammats inom både forskning och media och framstår vara ett svårdefinierat begrepp under utveckling. Den kunskap och information som förmedlas gällande fenomenet kan komma ha stor ...
    • Komponenter till en livsstilsskola för en hälsosam livsstil 

      Nord, Sara; Stark, Sofie
      Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem i Sverige idag och matvanor och fysisk aktivitet spelar en avgörande roll. Det finns flera tillvägagångssätt för behandling, där en är intensiv livsstilsintervention som ...
    • Konsten att kunna konsistensen - kartläggning av konsistensanpassad kost för äldre i Göteborgs stad 

      Granebring, Linda; Hermansson, Ida (2011-03-02)
      Den äldre populationen är en målgrupp som ökar i Sverige och en vanlig komplikation av åldersrelaterade sjukdomar är dysfagi, problem med att äta. Att inte kunna njuta av måltiden innebär en försämring av livskvaliteten, ...
    • Konsumenter av framtidens mat: En kvalitativ studie om barns uppfattning kring hållbar matkonsumtion. 

      Ali Yoshiguchi, Emmili; Strid, Beatrice (2021-08-30)
      Hållbar utveckling är idag ett högst aktuellt ämnet och maten som konsumeras har stor påverkan på miljön och bidrar till utsläpp av växthusgaser. Idag finns det forskning som påvisar att socioekonomisk bakgrund påverkar ...
    • Konsumenters åsikter om livsmedelsmärkning 

      Stille, Sofus; Wickman, Beatrice (2012-10-16)
      Det finns en rad olika faktorer som påverkar när en konsument väljer livsmedel. Det har framkommit i flera studier att konsumenter är dynamiska och att det inte är helt utrett hur de resonerar. Denna studie har valt att ...