Now showing items 186-205 of 630

    • Handbok om slöjdmaterial 

      Sandberg, Jenny (2012-12-07)
      Bakgrunden till examensarbetet var att fördjupa mig i olika material och hur man på olika sätt kan använda sig av dem i grundskolans slöjdundervisning. Syftet med arbetet var att få en bredare kunskap om olika material ...
    • Handboll och kost - Attityder och uppfattningar kring kost och livsmedel hos västsvensk damelit 

      Jilsén, Johanna; Malmberg, Emma (2011-02-23)
      Syftet med vår studie var att kartlägga uppfattningar kring kost och livsmedel hos kvinnliga elithandbollsspelare i fem elitserieklubbar i Västra Götalandsregionen. I och med elitidrottares höga aktivitetsnivå, skiljer de ...
    • Hantering av födoämnesallergier i förskolan 

      Glännman, Sandra; Selim, Hanan; Shamoun, Sandra (2018-08-16)
      Flera studier har visat att förekomsten av födoämnesallergier har ökat drastiskt sedan mitten av 1900-talet och fortsätter att öka än idag. Genetik, miljö och livsstilsförändringar är bidragande faktorer till ökningen. ...
    • Har du tid för en lunch? En kvantitativ studie om sambandet mellan upplevd stress och kostmönster 

      Bergström, Lina; Wetterstedt, Lovisa (2017-08-28)
      Ohälsa till följd av stress, övervikt och fetma är idag ett stort hot mot folkhälsan. Stress kan påverka ätbeteenden och öka intaget av energirika livsmedel och därmed skapa ett energiöverskott som kan leda till viktuppgång. ...
    • ”Har man en chans att påverka ska man göra det” 

      Samuelsson, Linda; Westblom, Joakim (2014-06-25)
      Folk blir mer och mer medvetna om den påverkan som bekämpningsmedel har både på människan och på miljön och väljer därför ekologiska alternativ i större utsträckning. Detta leder till att efterfrågan på ekologiska produkter ...
    • Hälsa i idrott och hälsa – Utbrett eller bortglömt? 

      Köhl, Robin; Kontio, Tommi (2012-10-23)
      Syftet med vårt arbete är att undersöka hur lärarna i idrott och hälsa definierar hälsa samt hur de arbetar med hälsoaspekten i undervisningen. Vi valde att göra undersökningen på grund av att ohälsa är ett stort ...
    • Hälsan skiftar 

      Andersson, Sanna; Ling, Camilla (2013-06-26)
      Denna studie hade som syfte att ta reda på om skiftarbetarna på ett större företag inom tillverkningsindustrin följer riktlinjerna för frukt och grönt och fisk enligt Livsmedelsverket (2013b) när det gäller kostvanor och ...
    • Hälsobegreppet inom ämnet Idrott och Hälsa 

      Hallgren, Camilla; Johansson, Fredrik (2012-10-23)
      Vårt syfte med denna studie har varit att undersöka huruvida begreppet hälsa kommer till uttryck i kursplaner för ämnet idrott och hälsa från 1962- 2011. Vår erfarenhet är att begreppet är diffust och svårtolkat samt att ...
    • Hälsobudskap i media 

      Johansson, Helena; Nilsson, Sofie (2014-06-26)
      I media förekommer det idag ett stort utbud av olika hälsobudskap och många gånger kan det vara svårt att bedöma sanningshalten i budskapen. Hälsobudskapen kan även skapa förvirring och stress hos människor och framförallt ...
    • Hälsofrämjande arbete i grundskolan 

      Andersson, Karin; Pohto, Petronella (2013-06-26)
      Levnadsvanorna hos barn och unga i dagens samhälle har ändrats i en negativ riktning, med begränsad fysisk aktivitet och sämre matvanor. Skolan är en plats som kan gynna barn och ungas kost och hälsovanor. Idrott och hälsa ...
    • Hälsofrämjande arbete i skolan - Rektorer, skolsköterskor och verksamhetschefer resonerar 

      Nyström, Elin; Wärja, Johanna (2011-03-02)
      Övervikten bland barn och ungdomar ökar i samhället och är idag uppe i 15-20 procent. Ut-veckling har lett till att man på internationell, nationell och regional nivå har utformat folk-hälsomål som man hoppas ska kunna ...
    • Hälsofrämjande kostarbete i Kungsbacka 

      Eriksson, Linn (2013-06-25)
      Med stöd av Precede-Proceed-modellen syftar denna studie till att kartlägga invånarnas intresse för ett kommunalt hälsofrämjande kostarbete i Kungsbacka kommun. Utgångspunkt finns i de nationella folkhälsomålen såväl som ...
    • En hälsofrämjande närmiljö En kvalitativ studie om seniorers möjligheter till fysisk aktivitet 

      Lindstedt, Sofia (2021-10-22)
      En ökande medellivslängden innebär utmaningar för både individen och samhället. När vi åldras förändras kroppens sammansättning och vi blir känsligare för yttre påfrestningar. Hur vi åldras beror på flera samverkande ...
    • Hälsoinspiratör inom NU-sjukvården 

      Stolpe, Anna; Österström, Lena (2012-10-24)
      Sjukhusgruppen NU-sjukvården i Västragötalands regionen bedriver hälsofrämjande arbete mot sina medarbetare med hjälp av frivilliga hälsoinspiratörer. Dessa inspiratörer har till uppgift att vara ett stöd för medarbetarna, ...
    • Hälsokultur på arbetsplatsen 

      Eklöf, Therese; Ståhl, Karin (2012-10-24)
      Arbetsplatsernas ständiga utveckling och förändring har lett fram till ökade psykosociala krav från de anställda som företaget måste bemöta. Ska man bedriva ett hälsofrämjande arbete bör hänsyn tas till hur kulturen ser ...
    • Hälsoprofilbedömning – Hur upplevs metoden och kan den påverka till livsstilsförändring? En studie gjord på tre fokusgrupper 

      Axelsson, Linda; Tolentino Jonsson, Charlotte (2011-03-02)
      Bland den vuxna befolkningen i Sverige har livsstilen försämrats avsevärt vilket har bidragit till att det hälsofrämjande arbetet fått en allt större roll i samhället. Ett led i detta arbete är att undersöka hälsan för ...
    • Hälsopromotivt arbete och delaktighet 

      Kristiansson, Elin; Karlsson, Sara (2020-08-05)
      Ett av samhällsproblemen i Sverige idag är övervikt och fetma. Barn med övervikt har ökad risk att i vuxen ålder utveckla fetma och andra relaterade sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Problemet ...
    • Hälsopromotörer inom Folktandvården - Enintervjustudie om behovet avhälsofrämjande arbete inomtandvården 

      Bergström, Alice; Ekman, Emmi; Jägmar, Julia (2021-08-30)
      En förbättrad munhälsa hos framförallt barn är ett viktigt steg för att minska ojämlikheterna i allmänhälsan mellan olika grupper i samhället. Att förebygga karies hos barn har visats vara viktigt ur flera hälsoaspekter. ...
    • Hälsosam mat och matlagning är det något för oss? En intervjustudie med kvinnliga deltagare i en ”Kom i form” - grupp 

      Florin, Helena; Görnerup, Anna (2011-03-09)
      Allt fler människor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck. Detta är kostrelaterade sjukdomar och risken att drabbas av dessa sjukdomar ökar för en person med övervikt eller fetma. För att underlätta ...
    • Hälsosam och lätt på enkelt sätt med rätt fett 

      Gustavsson, Emmelie (2012-12-07)
      Aldrig förr har media haft en sådan central roll i människors liv och idag ägnas ett stort in-tresse för hälsofrågor. Media är en känd plattform för näringslära, och information om kost och näring samt risker och fördelar ...