Search
Now showing items 1-10 of 22
Vad påverkar skiftarbetande polisers matvanor under nattskiften? – En kvalitativ studie med fokus på miljörelaterade och kognitiva faktorer
(2011-03-03)
Även om det traditionella arbetsmönstret ofta ses som ”åtta-till-fem-arbete” arbetar närmare 50 procent av den svenska befolkningen helger eller skift under oregelbundna tider. En typ av skiftarbete är s.k. nattarbete, ...
De tuffa tonåren - Nyblivna tonåringars matvanor och attityder ur ett genusperspektiv
(2015-08-10)
Hur matvanor och ätbeteenden formas och ser ut i tonåren har effekt på hälsan och påverkar
hur kostmönstren ser ut i vuxen ålder. Kunskap, uppfattningar och attityder är alla faktorer
som påverkar hur ungdomars matvanor ...
Mamma, vad blir det för mat idag?
(2012-10-24)
Människors matvanor utgör ett viktigt målområde i dagens folkhälsoarbete. Som en del i detta
arbete har folkhälsosektionen på Jönköpings läns Landsting under två år arbetat med projektet
”Inspirations- och matlagningsträffar” ...
Uppfattningar kring skolmåltiden hos en grupp elever i årskurs 7
(2018-08-10)
Många ungdomar i högstadieålder i Sverige väljer att avstå skolmaten trots att den enligt riktlinjerna ska vara både näringsriktig och god. Eftersom unga i Sverige spenderar en stor del av sin tid i skolan så blir skolmåltiden ...
Röster om elevers frukt- och grönsakskonsumtion - Fokusgruppsintervjuer med skolmåltidspersonal
(2011-03-03)
Många studier visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker är låg, både i Sverige och i övriga delar av världen. Då ett lågt intag av frukt och grönsaker förknippas med en ökad risk för fetma och övervikt är det ...
Vardagsmat - En studie om hur ungdomar gör matval
(2015-08-10)
Då matvanor har en signifikant inverkan på hälsa är det intressant att studera hur
dessa vanor formas. Matvanor som många andra vanor tar sin form under
ungdomstiden och det som påverkar ungdomen påverkar även indirekt ...
Lärares och elevers uppfattningar om matvanor och hälsa
(2014-06-26)
Då det ständigt kommer nya tips om hur man skall förhålla sig till mat, måltider och kost ökar
även kraven på att vi människor måste bli mer kunniga inom området så att vi lättare kan
förhålla oss till all information ...
"Real men do not eat grass!"-
(2013-01-30)
Grönsakskonsumtion hos arbetsklassmän sett ur ett genus- och klassperspektiv.
Matvanor, munhygien och migration - En kvalitativ studie om ensamkommande afghanska killars erfarenheter från hemlandet och i Sverige
(2016-08-16)
Flyktingströmmen till Sverige har skapat en akut flyktingsituation. Under hösten 2015 beräknades 162 877 personer vara asylsökande i Sverige, varav 35 369 ensamkommande flyktingbarn. Många nyanlända hamnar i utanförskap ...
Resonemang kring matval och matvanor hos ungdomar i ett område med låg socioekonomisk status
(2017-09-04)
Ungdomar konsumerar mindre frukt och grönsaker och mer fett- och sockerrika livsmedel än vad som rekommenderas. Ungdomar med låg socioekonomisk status är en särskilt utsatt grupp. Därmed är det av intresse att få en djupare ...