Search
Now showing items 1-10 of 828
Frisk med fett? Upplevda hälsoeffekter med Low Carb High Fat
(2012-10-01)
Begreppet lågkolhydratkost myntades för första gången 1921 och efter det har en rad olika varianter av kosten uppmärksammats. En svensk variant som har fått stor genomslagskraft är Low Carb High Fat (LCHF). Där förespråkas, ...
Representation av det nordiska köket i London
(2012-10-03)
När man tänker på nordisk mat går tankarna oftast till rustik husmanskost. Den bilden håller nu på att ändras. År 2004 gick några av Nordens mest framstående kockar samman och skrev Manifest för det nya nordiska köket för ...
Bättre måltidsupplevelse för äldre
(2018-08-16)
Syfte med denna studie var att kartlägga hur omsorgsmåltiderna tillämpas i Västra Götaland och vilka hinder och möjligheter som kommunerna ser. Undernäring är ett stort problem bland äldre. En enkät skickades ut via mejl ...
Träningsmotivation och arbetsmotivation - Har de ett samband?
(2015-08-27)
I dagens samhälle ökar stillasittandet både i yrkeslivet och på fritiden. Stillasittande är en stor riskfaktor för olika sjukdomsbilder, medan fysisk aktivitet anses vara den största friskfaktorn för att motverka negativa ...
Utbildning inom behandling av barnfetma
(2014-06-26)
Bakgrund: De hälsofrämjande insatser som görs mot barnfetma idag är inte tillräckligt effek-tiva. Den nyligen framtagna utbildningen i samtalsmetodik Vuxendialog i kombination med Familjeverkstan, riktar sig till så väl ...
S.K.I.F.T. – Skiftarbetares Kostvanor Inom Företaget Tekniska verken
(2011-03-03)
Skiftarbetare är en utsatt grupp då åtskilliga hälsoproblem kan urskiljas här. Eftersom skiftarbetare har flera riskfaktorer för utvecklandet av bland annat hjärt-kärlsjukdom är denna grupp betydelsefull att studera. En ...
Vad påverkar skiftarbetande polisers matvanor under nattskiften? – En kvalitativ studie med fokus på miljörelaterade och kognitiva faktorer
(2011-03-03)
Även om det traditionella arbetsmönstret ofta ses som ”åtta-till-fem-arbete” arbetar närmare 50 procent av den svenska befolkningen helger eller skift under oregelbundna tider. En typ av skiftarbete är s.k. nattarbete, ...
Vad vill Du äta idag? - Hur kostchefen kan erbjuda äldreomsorgens brukare en valmöjlighet mellan olika maträtter
(2011-02-24)
Måltiden är viktig för äldreomsorgens brukare. Undersökningar visar att måltidens näringssammansättning prioriteras i högre grad än att brukaren ska få sina önskemål kring måltidsutformningen uppfyllda. Vårdpersonalens ...
Grönsaker – Hissa eller dissa?
(2014-06-26)
För hälsoarbetet är kosten en av de viktigaste faktorerna för att motverka övervikt och
fetma. Vanor skapas redan i tidig ålder, vilket gör det väsentligt med hälsofrämjande
arbete riktat mot unga individer för att på ...
Motivation och målsättning till hälsosamma kostvanor
(2013-06-25)
I hälsoprofessionen är beteendeförändringar gällande fysisk aktivitet och kost centralt. Self-Determination Theory är en motivationsteori som i forskning använts för att undersöka motivation till fysisk aktivitet. Det finns ...