Browsing Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap by Title
Now showing items 734-753 of 829
-
Den ultimata träningsmetoden?
(2013-08-20)Crossfit är en nyligen utvecklad träningsform som bygger på att en rad funktionella styrkeövningar utförs med hög intensitet och ofta till utmattning. Crossfit har sedan träningsformen introducerades för 20 år sedan blivit ... -
Umami i äldrematen
(2011-03-09)Umami är den femte grundsmaken och den upptäcktes redan 1908 av den japanske smakforskaren Ikeda. Han fann att det var natriumglutamat som gav upphov till umamismaken. Forskning på senare tid har identifierat förekomst av ... -
Under ytan
(2014-08-27)Tidigare forskning visar att det finns bristfällig information gällande kunskap och förebyg-gande av ätstörningar. Dessutom har det skett en gradvis ökning av ätstörningar bland kvinnor på senare år, vilket styrker denna ... -
Undersökning av bollkänsla hos innebandyspelare i Svenska Superligan kontra utvecklingslag
(2020-02-13)Studiens syfte var att ta reda på om det fanns signifikant skillnad i bollkänsla mellan spelare i A-lag och utvecklingslag bland innebandyspelare. Undersökningen gjordes på 14 Alagsspelare och 14 spelare från utvecklingslaget ... -
En undersökning om sambandet koordinativ förmåga och idrottsspecifika färdigheter
(2024-09-06)Syftet med studien var att undersöka om liknande motoriska färdigheter kan härledas till en bakomliggande motorisk förmåga (GMK), samt om det existerar signifikanta skillnader mellan könen inom svensk ungdomshandboll. ... -
Undervisning av kroppsideal och kroppsbild i ämnet idrott och hälsa
(2024)Undervisning i idrott och hälsa berör många områden, bland annat kroppsidealets påverkan på människan. Elever blir påverkad negativt av kroppsideal, vilket lett till försämrad kroppsbild och självkänsla. Dålig kroppsbild ... -
Undervisning i näringslära – på två olika gymnasieprogram
(2011-02-28)I kostbudskapet är lärandet ett problem. För att nå ut med kostbudskapet utgår man från vad som står i läroplan respektive kursplan om vad eleverna skall lära sig. Målen enligt kursplanen i Näringslära 50 poäng på ... -
Undervisning och bedömning utan gemensamt språk
(2014-06-26)Antalet nyanlända elever ökar i den svenska skolan, men nyanlända elevers skolsituation är ett område där den akademiska forskningen är underutvecklad. Studiens syfte är att öka förståelsen för hur undervisning och bedömning ... -
Undervisningsmetoder i och efter en tid av pandemi
(2024-11)När Covid-19-pandemin utbröt uppstod en förändring i hela samhället. Covid-19 var ett virus som spred sig över hela världen och som gjorde att olika åtgärder behövdes utföras. Skolan var ett område som påverkades av ... -
Unga vuxnas syn på hälsa
(2014-09-11)People’s perceptions about health are very complex. In today’s society there is a moral value in being healthy, and a healthy person is seen as a person with strong willpower and self-discipline. But people also tend to ... -
Ungdomar, mat och måltider
(2011-02-28)Olika undersökningar vittnar om att familjer inte äter tillsammans längre på grund av tidsbrist och olika aktiviteter på fritiden. Vi äter enklare måltider som inte är lagade och vi utför andra aktiviteter medan vi äter. ... -
Ungdomars energidryckskonsumtion. Vad gör marknaden och Hem- och konsumentkunskap åt saken?
(2024)Syftet med denna forskningsöversikt var att identifiera och sammanställa information om ung- domars energidryckskonsumtion. Syftet var vidare att ta reda på vilken påverkan reklam och marknadsföring har på konsumtionen, ... -
Ungdomars föreställningar kring frukt och grönsaker, samt deras syn på ämnet hem- och konsumentkunskaps betydelse för frukt och grönsakskonsumtion
(2023)Mat och näring är en viktig del av en bra hälsa, hälsosam mat bidrar till en god hälsa och välbefinnande. En hälsosam kost rik på frukt och grönsaker kan hjälpa till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I ämnet ... -
Ungdomars fysiska aktivitet och self- efficacy
(2013-06-25)Ungdomar idag når inte rekommendationerna om minst 60 minuters moderat fysisk aktivitet. Det ses även att fysisk aktivitet minskar under tonåren. Forskare har undersökt vilka faktorer som kan påverka fysisk ... -
Ungdomars inställningar till vegetarisk mat i skolan
(2013-06-24)Syftet med studien var att identifiera inställningar till vegetarisk mat bland ungdomar. Genom studien vill vi även uppmärksamma hur elever ställer sig till att det serveras vegetarisk mat i skolan. Intresset väcktes efter ... -
Ungdomars läskedrycksvanor - En studie gjord på två skolor i Göteborg
(2011-03-03)Den pågående sockerdebatten väckte vårt intresse för ungdomars läskkonsumtion. Vårt huvudsyfte med arbetet var att se hur läskkonsumtionen ser ut hos skolungdomarna genom att ta reda på var, när och hur mycket de dricker. ... -
Ungdomars nya digitala vardag. Att stödja social media literacy i hem- och konsumentkunskap.
(2022)Unga lever idag i en ny digital vardag. Sociala medier utgör en stor påverkansfaktor på ungas liv och hälsa. Det finns rikligt med forskning kring ungdomars internetvanor ur ett medicinskt forskningsperspektiv, dock finns ... -
Ungdomars resonemang kring livsmedelsval - Förslag på hälsofrämjande förändringar av en fritidsgårds kafé
(2011-02-16)Främjandet av goda matvanor hos barn och ungdomar är ett viktigt folkhälsomål i Sverige och de offentliga miljöer där ungdomar vistas utgör betydande arenor för detta arbete. Om man ska hjälpa ungdomar att äta nyttigare ... -
Ungdomars tankar om hälsosam mat
(2014-06-25)Hälsa och hälsosam mat är ett aktuellt ämne i samhället. Den pågående diskussionen påverkar ungdomar som håller på att forma sina matvanor och frigöra sig från sina föräldrar. I denna process är det relevant att främja ... -
Ungdomars upplevelser av hälsa på sociala medier. Har hem- och konsumentkunskap en möjlighet att hjälpa?
(2023)Sociala medier växer konstant och antalet användare ökar hela tiden. Vad unga gör på sociala medier är svårt att kontrollera vilket gör att skolan behöver stötta ungdomar i hanteringen av innehåll på sociala medier. Ungdomars ...