Browsing Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap by Title
Now showing items 612-631 of 829
-
Raw food diet En kvalitativ studie
(2012-10-01)Raw food, eller råkost diet kan ses som en växande trend i västvärlden och även i Sverige. Det har kommit ut raw food böcker på svenska, på internet finns det svenska diskussionsforum, bloggar och butiker som alla har ... -
Rätt kost till rätt person - En kvalitativ studie av E-kost till äldre i Göteborgs Stad
(2015-08-10)Undernäring är ett utbrett problem för den äldre delen av befolkningen då 30 procent på särskild boende är undernärda och 60 procent ligger i riskzonen (Svenska Livsmedelsverket, 2014). En av de vanligaste orsakerna är ... -
"Real men do not eat grass!"-
(2013-01-30)Grönsakskonsumtion hos arbetsklassmän sett ur ett genus- och klassperspektiv. -
Receptanvändning i offentliga kök - med fokus på skolmåltider
(2011-02-24)Fri skollunch blev lagstadgat i Sverige 1997. Den nuvarande lagen säger dock inget om matens kvalitet. Kvalitet handlar exempelvis om att leva upp till gästers förväntningar och till Livsmedelsverkets rekommendationer. ... -
Reflektioner, riktlinjer och rutiner - Servering av mat på äldreboenden
(2011-02-24)Tidigare forskning pekar på brister inom nutritionen för äldre och att undernäring är vanligt förekommande. I dagsläget är undernäring ett tillstånd som inte är ovanligt inom svensk sjukvard och främst inom äldrevården. ... -
Rekrytering av tränare inom damfotboll
(2024-09-06)Syftet med denna kvalitativa intervjustudie var att belysa dagens fotbollskultur som består av majoriteten manliga tränare inom både dam- och herrfotboll. Studiens empiriska data har tagits fram genom semistrukturerade ... -
Rekrytering är svårt!
(2013-06-19)Begreppet rekrytering är komplext, stort och svårt för såväl rekryteringsansvariga som för de som undersöker området. Hotellbranschen har även ett rykte om sig att ha frekventa personalomsättningar och mer eller mindre ... -
Relationell pedagogik. En forskningsöversikt med avstamp i relationers betydelse för lärande.
(2022)Forskningsöversikten undersökte relationell pedagogik i skolsammanhang med fokus på elevers och lärares perspektiv. En generell kunskapslucka uppmärksammades i hur den relationella pedagogiken kunde återspeglas i dagens ... -
Representation av det nordiska köket i London
(2012-10-03)När man tänker på nordisk mat går tankarna oftast till rustik husmanskost. Den bilden håller nu på att ändras. År 2004 gick några av Nordens mest framstående kockar samman och skrev Manifest för det nya nordiska köket för ... -
Resonemang kring matval och matvanor hos ungdomar i ett område med låg socioekonomisk status
(2017-09-04)Ungdomar konsumerar mindre frukt och grönsaker och mer fett- och sockerrika livsmedel än vad som rekommenderas. Ungdomar med låg socioekonomisk status är en särskilt utsatt grupp. Därmed är det av intresse att få en djupare ... -
Resonemang kring motivation, gruppträning och hälsosam kost. Intervjuer med deltagare vid ett Hälsotek i Göteborg
(2024-09-09)Levnadsvanor har en stor påverkan på risken att utveckla icke-smittsamma sjukdomar, där kostvanor och fysisk aktivitet är två betydande faktorer. I Göteborg arbetar bl.a. Hälsoteket i Väster för att förbättra levnadsvanor ... -
Restaurangkoncept
(2014-06-26)Med hänvisning till hur fine dining restauranger i Sverige idag läggs ned alternativt byter koncept föreföll det relevant att undersöka vilka betydelsefulla faktorer som avgör huruvida ett fine dining koncept blir ... -
Restaurangpersonalens uppfattningar om ostronkonsumtion - En kvalitativ studie på fem restauranger i Göteborg
(2011-02-24)Den svenska importen av ostron har ökat explosionsartat under en femårsperiod. Från 34 ton år 2002 till 325 ton år 2007, en ökning på över 900 procent, vilket kan tyda på att det råder en ostrontrend i Sverige. Trots att ... -
Riktiga vänner delar allt - En studie om sociokulturell påverkan på ungdomars kroppsbild och bantningsbeteende
(2016-05-11)Forskningen pekar idag på att ungdomars kroppsbild och ätbeteenden påverkas av människor som finns i deras omgivning. Den här studien syftar till att identifiera hur vänner och kamratgrupp kan påverka enskilda ungdomars ... -
Room for interpretation:
(2013-08-23)In school physical education (PE), there seems to be a lack of information on what pupils should learn. Curricula do not seem to define teaching aims clearly. As a result, it will leave room for teachers to interpret how ... -
Rörelseförmågor i idrott och hälsa. En systematisk forskningsöversikt av verktyg för bedömning och betygssättning
(2023)Att bedöma rörelseförmågor på ett likvärdigt sätt ställer höga krav på dagens lärare i idrott och hälsa, både utifrån tolkningsprocessen och för att tillgodose rättvisa betyg. Syftet med de svenska styrdokumenten är att ... -
Röster om elevers frukt- och grönsakskonsumtion - Fokusgruppsintervjuer med skolmåltidspersonal
(2011-03-03)Många studier visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker är låg, både i Sverige och i övriga delar av världen. Då ett lågt intag av frukt och grönsaker förknippas med en ökad risk för fetma och övervikt är det ... -
Ryttare och tränare om fysträning som komplement till ridsport - En intervju- och enkätstudie om ryttares och tränares inställning till fysträning och ryttares fysiska besvär
(2017-08-28)Ridsporten i Sverige är stor både inom tävling och fritid. Sporten håller en halv miljon svenskar aktiva varav 90 % är kvinnor. Tidigare studier har undersökt krav på hästens fysik, men nu börjar det även göras fler ... -
S.K.I.F.T. – Skiftarbetares Kostvanor Inom Företaget Tekniska verken
(2011-03-03)Skiftarbetare är en utsatt grupp då åtskilliga hälsoproblem kan urskiljas här. Eftersom skiftarbetare har flera riskfaktorer för utvecklandet av bland annat hjärt-kärlsjukdom är denna grupp betydelsefull att studera. En ... -
Salivary response to football matches - A comparative study of elite youth football players
(2016-08-16)An important part of the football coaching staffs’ responsibilities is to keep the players healthy. In order to succeed with this, training sessions should be planned in a manner where enough recovery is achieved. Periods ...