Browsing Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap by Title
Now showing items 550-569 of 829
-
Narkotika på krogen - 5 restaurangchefers uppfattning om förekomst och åtgärder
(2011-03-02)År 2007 redovisade Brottförebyggande rådet i en rapport att antalet narkotikarelaterade lagföringar har ökat under 2000-talet. Bland annat visade rapporten att antalet lagförda narkotikabrott som utgjordes av bruk hade ... -
När musik kom till skolmåltiden - Interventionsstudie i skolmåltidsmiljö
(2011-02-17)Dokumenterad erfarenhet av otillfredsställande måltidsmiljö i svenska skolrestauranger och trender på försämrad psykisk hälsa bland svenska barn och ungdomar har föranlett till en fyra dagars interventionsstudie med musik ... -
När patienten själv får välja
(2018-08-16)Offentliga måltider lyfts upp av regeringen för att höja yrkets status och utveckling samtidigt som det är ett kritiskt omdebatterat ämne i media. Nu belyses de ytterligare genom Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets ... -
När rampljuset slocknat
(2019-10-21)Vid något tillfälle i livet kommer alla elitidrottare tillslut behöva avsluta sin idrottskarriär och påbörja en karriär i det civila. Övergången som sker till ett nytt levnadssätt eller en ny karriär sker inte alltid ... -
Näringsberäkningar med Artificiell Intelligens
(2024-09-17)Syfte: Syftet med studien var att undersöka hur väl ChatGPT näringsberäknar livsmedel och måltider baserat på fotograferade bilder tagna med mobiltelefon, jämfört med vägda och näringsberäknade måltider och livsmedel ... -
Näringsstrategier i Allsvenskan - en organisatorisk vy på kostplaneringen inom svensk elitfotboll
(2024-09-27)Syfte: Studien syftar till att undersöka nuvarande kost- och näringspraxis inom allsvenska fotbollsklubbar 2024 samt identifiera brister och utmaningar i arbetet mot Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). Metod: ... -
Närlagat eller levererat? En kvantitativ studie kring grundskoleelevers nöjdhet med skolmåltideni Göteborg
(2021-10-22)Offentlig sektor är en stor aktör inom kostproduktion och måltidsservice i Sverige där 1,3 miljoner skolmåltider produceras dagligen. Forskare och organisationer har tidigare studerat olika aspekter av elevers nöjdhet med ... -
Närproducerade livsmedel på restauranger i centrala Göteborg
(2011-02-24)Västra Götaland, SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, och Naturvårdsverket vill, genom att sätta frågor om lokal mat i fokus, stödja framväxten av ett nytt system för livsmedelsförsörjningen. Syftet med denna undersökning ... -
”Någon tjej som kan hjälpa
(2013-08-20)Sverige är fortfarande inte jämställt, det är kvinnan som tar största ansvaret för hushåll och barn vilket resulterar i mer deltidsarbete och sämre hälsa (SCB, 2012). Grundskolan ska förmedla jämställdhet och i hem- och ... -
Når kostråden fram? - En kartläggning av ungdomars förhållande till hälsosam mat
(2011-02-24)Livsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för att sprida kunskap om goda matvanor i samhället. För att vägleda befolkningen till att äta hälsosamt utformades 2005 fem kostråd utifrån svenska näringsrekommendationer. ... -
Negativa erfarenheter av idrott och hälsa i skolan. En forskningsöversikt ur ett könsperspektiv.
(2022)Syftet med vår forskningsöversikt är att sammanställa studier av elevers negativa erfarenheter inom idrott och hälsa utifrån ett könsperspektiv. Mer specifikt vill vi sammanställa skillnader mellan elevers negativa ... -
Nu ska väl eleverna röra sig tillräckligt? En kvalitativ studie om utökningen av undervisningstimmar för Idrott och hälsa på grundskolan.
(2019)Barn och ungdomar rör sig i allt mindre utsträckning, och studier har visat på att många barn och ungdomar inte når upp till rekommenderade 60 minuter av fysisk aktivitet på minst måttlig nivå. Idrott och hälsa har ... -
Nudging i en rättspsykiatrisk miljö - En knuff till hälsosammare alternativ i kafeterian
(2024-09-17)Syfte: Rapporten har riktat in sig på en kafeteria på ett rättspsykiatriskt boende, då övervikt och fetma ökar inom rättspsykiatrin i delar av landet. Syftet med denna studie var att genomföra och utvärdera en intervention ... -
Nya mejeriprodukter i skolköken
(2018-08-16)Arla är ett internationellt mejeriföretag som producerar och säljer produkter över hela världen. Företaget jobbar ständigt med att utveckla sina mejeriprodukter och anser att produktutveckling kan ha många fördelar, ... -
Det nya nordiska köket
(2011-02-17)Tio etablerade kockar signerade 2004 ett köksmanifest med en ambition att kunna stärka bilden av det nordiska köket. Detta manifest initierade ett projekt två år senare med målet att utveckla regionen Norden. Syftet med ... -
Det nya nyckelhålet - Hur väl känner konsumenten till nyckelhålets förändring?
(2011-03-02)Ohälsan i världen så som i Sverige är stor (Becker, 2002). Varje år dör flera personer av kostrelaterade sjukdomar så som hjärt- kärlsjukdom (Socialstyrelsen, 2001). Dåliga matvanor är en av de största påverkbara riskfaktorerna ... -
Nyanlända elever & idrott och hälsa. En forskningsöversikt av elevers upplevelser och lärares uppfattningar.
(2023)Under den rådande världssituationen har det varit en alltmer ökad flyktingström till Sverige. Därför har det varit en betydligt hög grad av att kunna inkludera de nyanlända elever som har börjat på skolor runt om i ... -
Nycklarna till framgång
(2012-10-03)Som en följd av det svenska miljöarbetet gav regeringen, år 2006, ut riktlinjer till kommuner och landsting för en ökning av ekologiska livsmedel, i strävan mot en mer hållbar utveckling i vårt samhälle. Tanken var att man ... -
Nystartad i Åre - En studie av fem restauranger
(2011-03-02)Företagsklimatet idag karaktäriseras av snabba förändringar och hård konkurrens och det krävs ständig förnyelse för att överleva och växa. Åre präglas av utveckling och framåtanda, med turismen som främsta näringsgren. ... -
Nyttig mat och hälsa på restaurang
(2011-03-09)Övervikt och fetma förekommer allt oftare och nu för tiden drabbas allt fler människor. Övervikt kan leda till en rad olika följdsjukdomar samt en förtidig död. Orsaken till att detta har ökat den senaste tiden beror på ...