Browsing Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap by Title
Now showing items 471-490 of 829
-
Magen styr allting: En intervjustudie om upplevelser av att leva med Irritable Bowel Syndrome
(2019-08-12)Irritable Bowel Syndrome (IBS) är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom. Sjukdomen går inte att bota vilket innebär att symtomen oftast kvarstår. Flera tidigare studier tyder på att detta begränsar individen och ... -
Mamma, vad blir det för mat idag?
(2012-10-24)Människors matvanor utgör ett viktigt målområde i dagens folkhälsoarbete. Som en del i detta arbete har folkhälsosektionen på Jönköpings läns Landsting under två år arbetat med projektet ”Inspirations- och matlagningsträffar” ... -
Marknadsföring inom restaurangbranschen - En kvalitativ undersökning av 5 krögares syn på marknadsföring
(2011-02-24)Intresset för denna uppsats väcktes av att vi anser att marknadsföring har fått för lite utrymme i vår utbildning vid Göteborgs universitet inom restaurangmanagerprogramet. I tider av lågkonjunktur finns det mindre ekonomiskt ... -
Masken – Ett verktyg för bättre spelförståelse?
(2012-10-24)Spelförståelse spelar idag en viktig roll inom fotbollen. Spelförståelse handlar om att förstå helheten i det som händer på planen, inte bara följa bollen med ögonen utan även se var och hur medspelare och även motståndare ... -
Maskuliniteter och femininiteter i läroböcker i idrott och hälsa
(2014-06-26)Framställningen av män och kvinnor i läromedel kan påverka elevers bilder av och kunskaper om kön och jämställdhet inom idrott och hälsa, beroende på hur läromedlen används och problematiseras i undervisningen. Därför är ... -
Mat är mer än bara näring Människors tankar kring mat och måltider
(2012-10-01)En måltid har flera dimensioner. Förutom matens näringsmässiga funktion uppfyller den även ett psykologiskt och socialt behov. Det kan handla om belöning, kärlek eller uppfostran. Maten kan också bekräfta den relation och ... -
Mat för själen - Hare Krishnas val av och tankar om mat
(2011-03-09)Det är vedertaget att människan äter av biologiska, individuella och kulturella skäl. Dock är det mindre känt att det även finns de som äter av andliga skäl. En av dessa grupper är Hare Krishnarörelsen. Syftet med studien ... -
Mat till första barnet
(2020-08-05)Att bli förälder är en omvälvande livsprocess med nya situationer kring matintroduktionen, speciellt för förstagångsföräldrar som inte har någon tidigare erfarenhet. I denna period är barnavårdscentralen viktig med sitt ... -
Matbloggar - en ny väg för hälsobudskap
(2011-02-24)Bloggen kan beskrivas som en slags dagbok på Internet, där individer kan dela med sig av sina liv till omvärlden. Bloggar har vanligtvis ett tydligt format. med inlägg. bilder och kommentarer från läsarna. Man uppskattar ... -
Matbudskap i rollspel
(2012-10-04)Ungdomar befinner sig i en identitetsskapande process och lämnar barndomen med intryck, värderingar och vanor som sannolikt kommer att påverka dem även i vuxenlivet. De rör sig simultant mellan olika kulturer så som hemmet, ... -
Maten – ett mål för livet
(2012-10-12)Denna studie handlar om hur personal och föräldrar uppfattar hur och vad barn lär sig i projektet Sinnenas mat i förskolan. Två förskollärare, en barnskötare, en måltidspersonal, en kock, en skådespelare och två föräldrar ... -
Matens kvalité inom äldreomsorgen
(2012-10-03)Genom objektiv kvalité föreligger ätkvalité som sedan kan indelas i olika sensoriska egenskaper. Med hjälp av människans fem sinnen; lukt, smak, syn, känsel och hörsel, uppfattar vi den sensoriska kvalitén på maten genom ... -
Matens mysterium - Vad påverkar nattarbetares matvanor?
(2011-03-09)Det har blivit allt mer vanligt med oregelbundna arbetstider och att ha största delen av arbetstiden förlagd på natten. Studier har visat att skiftarbete, främst där nattarbete är inkluderat, är en riskfaktor för individens ... -
Matkassens påverkan i vardagslivet
(2014-06-25)Syftet med studien är att ta reda på hur det påverkar alla medlemmar i ett hushåll att använda sig av en färdig middagslösning där recept och ingredienser till veckans måltider beställs på Internet och levereras hem. Färdiga ... -
Matkultur på äldreboende - En kvalitativ studie om iranska brukares uppfattningar
(2016-08-16)I dagsläget lever allt fler utlandsfödda äldre i det svenska samhället. En del bor redan eller kommer att bo på äldreboende vilket gör att efterfrågan på kulturellt anpassad mat ökar mer och mer. Ämnet “individuellt anpassad ... -
Matkulturer och mattraditioner. En litteraturstudie om matvalens påverkan på hem- och konsumentkunskapsundervisningen
(2022)Främjar undervisningen i hem-och konsumentkunskap en positiv syn på mat och de olika kulturer som finns hos de olika eleverna? Är lärarens inverkan på elever positiv, eller kan läraren ha en negativ inverkan på elevernas ... -
Matkvalitet i förskolan - Hur tre förskoleorganisationer kvalitetssäkrar maten
(2011-02-17)Kvalitet är något som kan innebära olika saker för olika personer eller organisationer. Matkvalitet kan delas in i flera kvalitetsaspekter och några av dessa kvaliteter är näringskvalitet, hygienisk kvalitet, ätkvalitet ... -
Matmiljöer i simhallar
(2024-09-04)Syfte: Syftet med uppsatsen var att utforska privata aktörers upplevelser av faktorer som påverkar matmiljön för barn och unga i kommunala simhallar. Metod: En kvalitativ intervjustudie med en hermeneutistisk utgångspunkt ... -
Matsvinn inom skolmåltider - En utforskande studie som visar vikten av kommunikation inom kommunal skolmåltid
(2017-08-28)Matsvinn är ett problem som förekommer längs hela livsmedelskedjan och leder till att mat produceras i onödan. Det bidrar till utsläpp som påverkar miljön negativt. Därför finns det ett stort behov av att förebygga matsvinn ... -
Matsvinn på sjukhus
(2014-06-25)Matsvinn förekommer i hela livsmedelssystemet och har en negativ påverkan på både miljö och samhällsekonomi. Miljökostnaden för varje kilo matsvinn blir högre ju mer förädlad varan är. Denna studie har utförts på uppdrag ...