Now showing items 222-241 of 829

    • Gästens förväntningar och upplevelse vid besök på restaurang 

      Fransson, Cathrine; Kristoffersson, LottaKarin (2011-03-07)
      I rollen som restaurangmanager är det av stor vikt att ha kunskap om gästernas förväntningar och upplevelser. Människor är olika och uppfattar restaurangbesök på olika sätt. Fyra olika delar spelar stor roll för besöket, ...
    • Generativ AI i idrott och hälsa, en med- eller motspelare för lärare? 

      Stålhandske, Hampus; Zandén, Noel (2024)
      AI har kommit att bli ett växande samhällsfenomen. I skolvärlden råder meningsskiljaktigheter kring AI i utbildningen. Skolverket (2023) anser att lärare behöver vara varsamma kring användningen av AI-verktyg och menar ...
    • Ger Red Bull dig vingar? - Faktorer som påverkar barns konsumtion av energidryck 

      Andersson, Jessica; Hallstensson, Linda (2011-02-17)
      Försäljningen av energidryck såsom Red Bull, Monster och Burn har under 2000-talet ökat och marknadsföringen från energidrycksföretagen är ofta intensiv och inriktas mot unga individer, för att locka dem att köpa deras ...
    • Gilla och kommentera gärna! 

      Berg, Caroline; Formunt, Camilla (2012-10-24)
      Bakgrund Vid förmedling av kost- och hälsobudskap har tvåvägskommunikation visat sig fördelaktigt för att budskapet inte bara ska nå fram, utan även förstås av mottagaren. Att skapa dialog kring det som förmedlas uppfattas ...
    • Glädje, gemenskap och prestationsångest 

      Björkman, Petra; Söderbom, Martina (2012-10-24)
      Friidrotten upplever ett problem när unga lovande elitjuniorer slutar med sin idrott innan de har hunnit ta steget över till senioridrott. Den här studien fokuserar på vad det är för brytpunkter som påverkat att idrottarna ...
    • Den glutenfria kosten – vår tids största diet på gott eller ont? 

      Groop, Lisa; Tieu, Erik (2019-08-12)
      Den glutenfria trenden sprids allt mer runt om i världen, inklusive i Sverige. En glutenfri diet är nödvändig för individer med celiaki men allt fler individer som inte har celiaki följer numera kosten. Glutenfri kost ...
    • Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande 

      Gustafsson, Sandra; Sjödahl, Malin (2015-08-10)
      Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök ...
    • God psykisk hälsa oberoende av kosthållning? 

      Johansson, Beatrice; Staynfeld, Jasmine (2020-08-05)
      Genom tiderna har det diskuterats kring hur vi bör äta för att leva ett hälsosamt liv som ska förebygga risken för sjukdom. Hög andel fett, lågt intag av kolhydrater, vegetarisk kost och periodisk fasta är några av de ...
    • Det goda mötet 

      Karlsson, Lizette (2012-10-16)
      Måltidskunskap är ett relativt nytt och outforskat området. Forskare menar att måltiden är en diffus sak att undersöka och att det krävs mer djupgående forskning kring ämnet. Den nordiska forskning som gjorts delar upp ...
    • Den goda sjukhusmåltiden 

      Herder, Eva; Karlsson, Ann (2016-04-11)
    • Granskning av svenska matkassar – en kvantitativ tvärsnittsstudie om fettinnehåll och fettkvalitet i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna. 

      Sjögren, Jennifer K.; Lindblom, Matilda; Nilsson, Sofia (2019-08-14)
      Den digitala näthandeln växer sig allt starkare. Under de nästkommande åren beräknas den digitala matvaruhandeln expandera och företag inom branschen erbjuder redan idag färdigkomponerade måltider till hela familjen. I ...
    • En gratis måltid, till vilket pris? En kvalitativ studie om hur måltiderna på förskolan påverkar pedagogernas kostvanor 

      Berge, Josephine; Lagerholm, Lisa (2015-08-10)
      Måltiderna på förskolan ses som ypperliga lärandetillfällen och det är barnen som står i centrum. Det finns en del studier om den pedagogiska måltidens påverkan på barnen men när det gäller förskollärarna är området inte ...
    • Gravida kvinnor och deras kostvanor 

      Johansson, Jeanette; Johansson, Lenita (2011-03-02)
      Som gravid är det viktigt att äta rätt, inte bara för sin egen skull, utan också för att barnet ska utvecklas och må bra. Enligt Livsmedelsverket (1995) bestäms kvinnans energibehov under graviditeten av hennes viktökning, ...
    • Grönare skolmat 

      Källsmyr, Elin; Leanders, Britta (2013-06-25)
      Vi äter allt för lite frukt, grönsaker och baljväxter samtidigt som konsumtionen av kött och charkprodukter ökat kraftigt de senaste decennierna. En större del vegetariska måltider bestående av mycket grönsaker och ...
    • Grönsaker i vardagen: Hur gymnasieelevers konsumtion skiljer sig mellan hemmet och skolan 

      Skoglund, Arvid; Stake, Linus; Stenberg, Jacob (2024-09-16)
      Syfte: Syftet med studien är att jämföra gymnasieelevers konsumtion av grönsaker i hemmet och i skolan och undersöka de faktorer som påverkar konsumtionen i hemmet. Metod: Metoden som användes är en kvantitativ ...
    • Grönsaker – Hissa eller dissa? 

      Andersson, Sara; Widäng, Emma (2014-06-26)
      För hälsoarbetet är kosten en av de viktigaste faktorerna för att motverka övervikt och fetma. Vanor skapas redan i tidig ålder, vilket gör det väsentligt med hälsofrämjande arbete riktat mot unga individer för att på ...
    • Ett grönt klassrum utan väggar. 

      Saggion, Chiara; Sörberg, Johan (2024)
      I flera länder är utomhuspedagogik applicerat i olika skolämnen. I nuläget i Sverige saknas forskning kring skolträdgårdar och dess implementering däremot är skolträdgårdar ingen ny undervisningsmetod då den funnits i ...
    • Grundkoster till äldre 

      Cruz Aravena, Elizabeth (2012-10-03)
      Förekomst av undernäring är inte okänt inom äldrevården i Sverige. Flera studier har visat att undernäring har ökat de senaste decennierna. Ungefär var tredje nyinkommen inom den offentliga äldrevården är undernärd eller ...
    • De grundläggande psykologiska behoven. En kvalitativ studie om hur behöriga lärare i ämnet idrott och hälsa arbetar med att främja motivation 

      Al Housaini, Beshar-Jamal; Bengtsson, Linus (2023)
      Enligt forskaren Peter Åström (2017) bör ämnet idrott och hälsa utvecklas och kvalitetssäkras. En av orsakerna till denna uppfattning är bland annat för att nå de barn och ungdomar som inte alls, eller i begränsad utsträckning, ...
    • Grundskolans vegetariska mat. Utmaningar, möjligheter och policyförhållanden i Göteborgs stad 

      Andersson, Madelene; Markarian, Sirli; Niklasson, Michaela (2024-09-12)
      Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur två grundskolor i Göteborgs stad arbetar med den vegetariska maten. Metod: Studien är kvalitativ och inkluderar semistrukturerade intervjuer, strukturerade intervjuer, ...