Sjuksköterskors upplevelser av långtidseffekter i processinriktad omvårdnadshandledning.
Nurses experiences of long-term effects of clinical supervision at least three years after finish participation.
Abstract
Inledning:
Sjuksköterskors upplevelser av effekter av att ha deltagit i processinriktad omvårdnadshandledning (POH) i direkt anslutning av handledningen, finns beskriven i flera studier. Hur sjuksköterskor upplever effekter av POH några år efter avslutat handledning, finns endast beskrivet i ett fåtal studier. Författaren tycker det skulle vara betydelsefullt att utvärdera sjuksköterskornas upplevelser av effekterna i POH ytterligare.
Syfte:
Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskors upplevelser och betydelse av processinriktad omvårdnadshandledning minst tre år efter avslutad handledning.
Hur sjuksköterskor upplevde att det var att delta i POH?
Om sjuksköterskor upplever att de har kvar några effekter från att deltagit i POH?
Metod:
Kvalitativ metod med intervjuer enligt Trost (1993) användes. Där analysen utfördes enligt Graneheim & Lundman (2004) innehållsanalys för att bearbeta insamlad data.
Resultat:
Människan upplevs bestå av en enhet med olika delar en, kroppslig, själslig och andlig dimension. I POH kan sjuksköterskan ansas, utvecklas, växa och bli stärkt, samt få kraft både personligen och i sin yrkesroll. Genom att leka, delta i POH får de ett nytt sätt och tänka, en ökad medvetenhet och lärande, kunskap om samtalets verkan och kraft.
Sjuksköterskor saknar att gå i POH då de avslutat handledning, speciellt att få möjlighet att leka, reflektera över omvårdnadssituationer.
Diskussion:
Sjuksköterskors upplevelse av effekter av att ha deltagit i POH beskrivs som ett positivt helhetsintryck i deras yrkesroll. Sjuksköterskorna beskriver att de i sitt omvårdnadsarbete fick ett nytt lärande genom att delta i POH.
Dessa positiva effekter av POH, ökar sjuksköterskans personliga och professionella kompetens samt ökar vårdkvalitén.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-11-15Author
Carlson, Lotta
Keywords
clinical supervision
content analysis
effects
knowledge
nursing
Language
swe