Show simple item record

dc.contributor.authorFinné, Elisabet
dc.date.accessioned2010-09-29T12:33:49Z
dc.date.available2010-09-29T12:33:49Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/23545
dc.description.abstractI december 2006 fick Produktionsköket på Sundsvalls Sjukhus ta emot Arbetsmiljöpriset för bästa arbetsplats i Landstinget Västernorrland. Åren dessförinnan var köket nominerat och hade vid några tillfällen också kommit till final. Ett produktionskök är på många sätt en belastande arbetsmiljö. Buller, hala golv och tunga lyft har kännetecknat arbetet i många storkök. Många som arbetar i dessa kök är lågutbildade kvinnor, som saknar den muskelkraft som skulle behövas för att tillfredsställande klara arbetet. Deras möjligheter att få ett annat, mindre belastande arbete, är också små. Flera undersökningar har visat på arbetsmiljöproblem i kök. Bland personalen i produktionsköket på Sundsvalls sjukhus gjordes en enkätundersökning avseende arbetsmiljön 2003. Denna s k Fria-enkät, visade på en mängd arbetsmiljöproblem. Flera förändringar genomfördes och 2006 fick köket motta Västernorrlands landstings arbetsmiljöpris för bästa arbetsmiljö. Vilka faktorer hade betydelse för den förbättrade arbetsmiljön? Var känslan av ökad trivsel bestående? Hur upplevdes kraven som ställdes på de anställda? Hade man rimlig kontroll över arbetet? Syftet med denna deskriptiva studie var att få svar på dessa frågor. Den undersökta gruppen bestod av kökets anställda, 30 personer. Två enkäter genomfördes bland de anställda, en under hösten 2007, en under våren 2008. Den första enkäten gav svar på vilka faktorer som de anställda tyckte var av störst betydelse för arbetmiljön. Den andra fokuserade på krav och kontroll, och jämfördes med de svar avseende dessa kvaliteteter som de anställda hade givit i Fria enkäten 2003. Resultatet av den första enkäten visade att chefens betydelse var mycket stor. Beträffande krav/kontroll enkäten visades att de anställda upplevde höga krav på snabbt och hårt arbete och även att det fanns många monotona arbetsmoment. Dock fanns också frihet att bestämma hur och vad som skulle utföras. Slutsatsen blev att de anställda nu upplevde en förbättrad arbetsmiljö jämfört med 2003 och att arbetsledningen var den enskilt viktigaste faktorn för denna förbättring.sv
dc.format.extent11 s.sv
dc.language.isoswesv
dc.publisherGöteborgs universitet. Sahlgrenska akademinsv
dc.relation.ispartofseriesFöretagsläkarkursen Väst 2007/2008sv
dc.subjectFöretagsläkaresv
dc.subjectProjektrapportsv
dc.titleArbetsmiljön i produktionsköket Sundsvalls sjukhus: Uppföljning av ett förändringsarbetesv
dc.typeTextsv
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokL3
dc.type.svepreportsv
dc.contributor.organizationLänshälsan Sundsvallsv


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record