Nack- och ryggrehabilitering - hjälper det?
Abstract
Värk i nacke och rygg är ett vanligt problem bland de anställda som söker hjälp inom företagshälsovården. På Tjugonde FHV i Malmö finns sedan snart tre år ett individuellt anpassat rehabiliteringsprogram med målet att hjälpa personer med långvariga nack- eller ryggrelaterade besvär. Syftet med denna studie var att utvärdera ryggrehabiliteringsprogrammet. Följande frågor besvaras i studien:
- Förändras patientens upplevelse av smärta efter rehabiliteringen?
- Förbättras patientens psykiska välbefinnande efter rehabiliteringen?
- Förbättras den fysiska konditionen?
- Förbättras patientens förmåga att klara vardagliga sysslor och arbete?
Totalt genomgick 17 personer nack- och ryggrehabiliteringsprogrammet under perioden 2004-juli 2005.
Den medicinska bedömningen av vilka patienter som hade så pass svåra och långdragna ryggbesvär att de skulle erbjudas ryggrehabilitering gjordes av företagsläkare. Behandlande naprapat mätte smärta, mental hälsa, vardaglig funktionsnivå samt konditionstest på patienten före rehabiliteringen samt under sista veckan av programmet. För varje patient lade naprapaten upp ett individuellt träningsprogram, som löpte över åtta veckor. I början av rehabiliteringen inriktades träningen oftast på rörlighets-, balans- och koordinationsträning. Efterhand tillkom kompletterande styrke- och konditionsträning.
Resultaten visade att den undersökta gruppen förbättrades avseende samtliga uppmätta parametrar. Förändringarna var signifikanta vid beräkning med Wilcoxons icke parametriska test.
Publisher
Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin
University of Gothenburg. Sahlgrenska Academy
View/ Open
Date
2006Author
Kristoffersson, Eva
Keywords
Företagsläkare
Projektrapport
Publication type
report
Series/Report no.
Företagsläkarkursen Väst 2004/2006
Language
swe