dc.contributor.author | Christianson, Monika | |
dc.date.accessioned | 2010-04-23T09:03:57Z | |
dc.date.available | 2010-04-23T09:03:57Z | |
dc.date.issued | 2010-04-23T09:03:57Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/22287 | |
dc.description.abstract | Malnutrition är ett välkänt problem inom akutsjukvården. Det finns flera orsaker till malnutrition, bland annat olika sjukdomstillstånd som ger nedsatt aptit. Syftet var att undersöka om sjuksköterskor har tillräcklig kunskap om malnutrition och hur sjuksköterskan identifierar patienter med risk för malnutrition i akutsjukvården. Tio vetenskapliga artiklar användes som grund till studien. Resultatet presenteras i tre rubriker, malnutrition på sjukhus, nutritionsscreening samt brist på kunskap. Det framkom att malnutrition är ett stort problem inom akutsjukvården, att screeninginstrument finns men att de som regel inte används av sjuksköterskor samt att sjuksköterskans kunskap ofta inte är tillräckliga inom området för att identifiera dessa patienter. Screening av samtliga patienter kan leda till identifiering av patienter med risk för malnutrition i god tid. Med ökad kunskap inom ämnet nutrition skulle malnutrition inom akutsjukvården kunna förebyggas. Minskat antal malnutrierade skulle leda till kortare vårdtider, minskat lidande för patienterna och förbättrad ekonomi inom vården. | en |
dc.language.iso | swe | en |
dc.title | Malnutrition inom akutsjukvården, sjuksköterskans ansvar | en |
dc.title.alternative | Malnutrition in acute care, nurse´s responsibility | en |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Institute of Health and Care Sciences | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för vårdvetenskap och hälsa | |
dc.type.degree | Student essay | |