Bokföringsnämndens status
Abstract
Bakgrund och problem
Anders Hultqvist gav efter SamRoB-utredningen ett rättsutlåtande på uppdrag av branschorganisationen för revisorer och rådgivare, FAR SRS. I detta utlåtande behandlade Hultqvist frågan om företagen vid beskattning, i konstitutionellt avseende kan vara beroende av bokföringsmässiga grunder och god redovisningssed. Hultqvist lyfter fram frågan kring Bokföringsnämndens praktiska och konstitutionella ställning som central. Idén till frågeställningen i uppsatsen kommer från Hultqvist rättutlåtande och är som följer:
Vilken status har Bokföringsnämnden utifrån olika aktörer?
Syfte
Syftet är att förtydliga Bokföringsnämndens status hos olika aktörer på området.
Metod
Vi har i uppsatsen använt oss av den kvalitativa metoden. Fem olika respondenter har fått komma till tals. En av dessa, Caisa Drefeldt som representerar Bokföringsnämnden i uppsatsen, har även fått ge svar på en del kommentarer och frågor som kommit in från andra respondenter. De andra respondenterna är:
Från Kammarrätten i Göteborg: Föredragande Per-Arvid Gustafsson, domare Anders Bengtsson(tidigare kanslichef i Bokföringsnämnden) och föredragande Thony Hannell
Från Skatteverkets huvudkontor: Lena Pålsson
Anders Hultqvist Juris, doktor, adjungerad professor i finansrätt vid Stockholms Universitet
Sten-Eric Ingblad, tidigare redovisningsexpert på Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Universitetslektor, numera föreläsare och redovisningsexpert.
Resultat och slutsatser
Bokföringsnämnden har en mycket stark, informell, status. Vi instämmer med respondenterna att Bokföringsnämnden i dagsläget inte har en för hög status och därmed anser vi inte heller att deras funktion och agerande skulle stå i strid med grundlagen. De förutsättningar som Anders Hultqvist tar upp i sitt rättsutlåtande uppfylls i vår mening.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-10-09Author
Folkesson, Anders
Ljunggren, Fredrik
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
08-09-136M
Language
swe