”Vi bestämmer bägge två, alla bestämmer” - en kvalitativ studie om delaktighet och medbestämmande inom föreningen Grundens dagliga verksamheter
Abstract
Studien tar sin utgångspunkt i centrala begrepp inom handikappolitiken såsom delaktighet och jämlikhet. Studiens syfte är att studera och beskriva delaktighet och medbestämmande på Föreningen Grundens dagliga verksamheter. Föreningens styrelse består enbart av per-soner med intellektuell funktionsnedsättning och föreningen arbetar för att alla ska vara med och bestämma om såväl stora som små saker. Genom kvalitativa metoder vill vi ut-forska på vilket sätt delaktighet och medbestämmande yttrar sig i olika situationer samt i vilken utsträckning deltagarna är delaktiga och med och bestämmer. Vidare vill vi även studera vilka möjligheter och hinder deltagarna kan möta på vägen mot ökad delaktighet och ökat medbestämmande. Vi vill ta del av både deltagares och coachers upplevelser och tankar kring hur dessa aspekter omsätts i praktiken.
Studien tar sin utgångspunkt i tre frågeställningar, dessa är:
- I vilken utsträckning menar deltagarna respektive coacherna att deltagarna är delak-tiga och med och bestämmer?
- Hur möjliggörs delaktighet och medbestämmande för deltagarna?
- Möter deltagarna några hinder på vägen mot delaktighet och medbestämmande och i så fall vilka?
För att besvara studiens frågeställningar har en kvalitativ metod i form av intervjuer, obser-vationer och samtal använts. Tio intervjuer har genomförts; sju stycken med deltagare, två med coacher samt en med verksamhetschefen. I analysen av resultatet har empowermentte-orin samt tidigare forskning använts. Resultatet visar att i Grundens dagliga verksamheter går vägen till delaktighet genom medbestämmande. Denna väg kantas av ett antal möjlighe-ter och hinder där maktaspekten är ständigt närvarande. Resultatet visar också att deltagar-na och även coacherna i stor utsträckning menar att deltagarna är med och bestämmer. Samtidigt vittnar coacherna om att det finns ramar att hålla sig inom och att detta begränsar deltagarnas möjlighet att själva vara med och bestämma inom vissa områden. Ett antal are-nor som möjliggör delaktighet/medbestämmande har framkommit. Dessa arenor tar upp ämnen som coachens stödjande roll och synen på deltagarna som människor som förväntas ta ansvar, strävan efter att komma bort från känslan av ”vi och dom” genom att bland annat se varandra som medarbetare samt möten och den möjlighet till delaktighet och medbe-stämmande som dessa medför. Vidare utgör den sociala gemenskapen, känslan av att ta ansvar och vara av betydelse och sist men inte minst föreningen Grunden och den gemen-skap denna ger upphov till viktiga möjliggörande arenor. Resultatet visar också att coa-chens roll när den blir för styrande och det faktum att coacher och deltagare har olika roller utgör ett hinder på vägen mot delaktighet. Även omgivningen, såsom personal på boenden och samhälleliga faktorer, utgör hinder vilka kan påverka deltagarens förmåga att utöva delaktighet/medbestämmande på den dagliga verksamheten.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-01-15Author
Stääf, Anneli
Johansson, Lisa
Keywords
delaktighet
medbestämmande
intellektuell funktionsnedsättning
daglig verksamhet
empowerment
Language
swe