Varför finns det inga utbrända kockar - En kvalitativ studie emellan socialarbetare och kockars arbetskultur ur ett stresshanterings perspektiv.
Abstract
Denna undersöknings problematisering har som fokus att klargöra hur stress hanteras inom olika yrkesområden. För att göra denna problematisering hanterbar så har undersökningen begränsats. Begränsningen utgör att endast studera hur olika arbetskulturer hjälper de verksamma inom specifika yrkesområden att tackla stress. Utifrån denna begränsning så undersöks fenomenet utifrån följande frågeställningar. Hur upplevs stressen och arbetskulturen inom de specifika yrkesområdena. Detta sammanfattas i frågan, hur skall arbetskulturen förstås i hantering av stress. De yrkesområden som undersöks är socialarbetare med ett behandlingsfokuserat yrke vilka jämförs med kockar. Studien genomförs utifrån ett kvalitativt perspektiv där både egna erfarenheter från författaren och intervjuer utgör underlaget. De olika kunskapskällorna användes som referensmaterial för varandra för att uppnå en så riktig beskrivning som möjligt.
Utifrån den studie som genomfördes så visade det sig att de olika yrkena upplevde olika former av stress eftersom det var orsakat av olika faktorer. Det fanns även en tydlig indikation om att den rådande arbetskulturen tenderade att hysa normer som var delade alla arbetsplatser. Arbetskulturens innehåll präglades av strategier för att hantera de inre och yttre förändringar som skede inom yrket. Dessa resultat pekar på att en arbetskultur fungerar som en motreaktion till de inre och yttre krav som de verksamma inom det specifika yrkesområdet utsätts.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2008-06-10Author
Gabrielson, Gustav
Keywords
Stress
arbetskultur och stresshantering
Language
swe