Måltidens sammansättning viktig för järnupptaget Ungdomar, särskilt flickor, får inte i sig tillräckligt med järn via maten. Men det räcker att göra små förändringar av kosten för att öka järnupptaget. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. I ungdomsåren är järnbehovet extra stort. Avhandlingens resultat visar att ungdomar inte får i sig tillräckligt med järn via maten. Ett viktigt skäl till detta är att den svenska kosten traditionellt innehåller relativt lite kött, grönsaker och frukt samtidigt som den innehåller mycket mjölkprodukter. Sammantaget ger detta låg tillgänglighet av järn. Det är därför viktigt att pussla ihop sina måltider så att järnets tillgänglighet ökar. Det görs lättast genom att äta varierad och blandad kost med kött eller fisk, mycket färska grönsaker och frukt. Mjölken, som är ett viktigt livsmedel, är bäst att dricka till frukost och till mellanmål eftersom mjölk försvårar upptaget av järn. I samband med att järnberikningen av siktat mjöl togs bort 1995 påbörjades en undersökning om matvanorna bland elever i årskurs 9 i Göteborg. En första studie genomfördes 1994, innan berikningen togs bort, och en andra studie genomfördes 2000. Resultaten visar att de flesta elever dagligen åt tre huvudmåltider och att två av dessa oftast var lagade. Mellan 1994 och 2000 skedde dock en förändring mot minskat ätande av frukost och lunch. Under perioden ökade både flickor och pojkar sin köttkonsumtion. Men en liten grupp av flickorna, två procent 1994 och åtta procent år 2000, uteslöt helt kött ur sin kost. För dem är det svårare att täcka järnbehovet och därmed ökar risken för järnbrist. Absorberat järn beräknas med hänsyn till måltidens innehåll av faktorer som främjar respektive hämmar järnabsorptionen. I jämförelse med ungdomarnas järnbehov var beräknat absorberat järn lågt vid båda undersökningstillfällena, särskilt för flickorna. Mellan 1994 och 2000 minskade det beräknade absorberade järnet hos flickorna, medan det hos ökade hos pojkarna.