Denna studie visar att kostintaget skiljer sig markant mellan kraftigt överviktiga och normalviktiga kvinnor, samt att kostens sammansättning ofta är undermålig efter magsäcksoperation i viktnedgångssyfte. Det senare visar vikten av god kostrådgivning i samband med operationen samt att det är viktigt med vitamin- och mineraltillskott efter en sådan operation. Även om det på många sätt är självklart att man inte blir överviktig om man inte äter för mycket mat i förhållande till det man förbrukar, har de flesta studier där man studerat kostintaget misslyckats med att finna att överviktiga äter mer och annorlunda än normalviktiga personer. Traditionella kostundersökningsmetoder är ofta tidskrävande och detaljerade, men trots detta fungerar de inte bland överviktiga personer. Med en kostenkät som är enkel att administrera och som fungerar bland både överviktiga och normalviktiga personer hittar man emellertid stora skillnader i kostintag mellan överviktiga och normalviktiga kvinnor. De överviktiga kvinnorna åt betydligt mer än de normalviktiga kvinnorna. Framförallt så åt de mer godis och kaffebröd, medan de drack mindre alkohol. Intag av frukt och grönsaker skiljde sig däremot inte mellan kvinnorna. Vidare studier med kostenkäten visar också att kraftigt överviktiga personer som gått ner i vikt efter magsäcksoperation visserligen äter lite, men att en stor andel av den mat som de äter består av godis, kaffebröd, glass och söta drycker. Studien visar för övrigt att kraftigt överviktiga personer uppger hur de brukar äta lika bra som normalviktiga personer. Andelen överviktiga i den vuxna befolkningen ökar i Sverige och resten av världen. När sambandet mellan kostintag och sjukdom ska studeras i stora befolkningsgrupper är det därför viktigt att man använder kostundersökningsmetoder som även fungerar bland överviktiga personer. Detta är speciellt viktigt eftersom både kraftig övervikt och kostintag är förknippade med ökad risk för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom och diabetes.