Havrefibrer sänker dina blodfetter Havrefibrer har många effekter för din hälsa. Bland annat kan du genom stor konsumtion av havrekli sänka dina blodfetter. Denna avhandling visar att det är en del av havrefibrerna, de så kallade beta-glukanerna, som har denna effekt genom att de ökar gallsyresutsöndringen i tarmen. Sedan länge har man vetat att havre innehåller extra nyttiga fiber, så kallade beta-glukaner. Redan på 60-talet visade man att ett stort intag av havregryn sänker blodets kolesterolhalt och effekterna bekräftades senare i en rad studier av havrekli. Havrekli innehåller dubbla mängden beta-glukaner jämfört med havregryn. Dessa resultat gav ett stort uppsving i havrekonsumtionen, speciellt i USA men även i Sverige. Numera är det i USA tillåtet att märka ett livsmedel innehållande havrefiber med att det sänker blodets kolesterolhalt och kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom om man samtidigt minskar sitt intag av mättat fett. I denna avhandling har mekanismerna bakom den kolesterolsänkande effekten av havrefiber belysts samt havrefibers andra effekter på kroppens näringsämnesupptag. Det viktigaste fyndet är att beta-glukanerna i havre ökar utsöndringen av gallsyror från kroppen. Gallsyror bildas från kolesterol och den ökade utsöndringen av gallsyror resulterar i att kroppens kolesterol måste användas för att bilda mera gallsyror. Resultatet blir att halten av kolesterol i blodbanan sjunker. Detta är troligen huvudmekanismen bakom den kolesterolsänkande effekten men även effekter på fett och kolesterolupptag från tarmen efter en måltid synes föreligga. Beta-glukanerna är gel-bildande fiber som bildar en seg massa i magsäck och tarm. Detta kan ge ett långsammare upptag i tarmen av vissa näringsämnen men hämmar inte absorptionen. Havreprodukter innehåller dock mycket av ett annat ämne, fytat, som minskar upptaget av mineraler avsevärt. I avhandlingen hittades ett minskat järnupptag efter intag av havreklibröd och denna negativa effekt kan ha betydelse för personer som har svårt att täcka sina järnbehov. Man behöver äta runt 2-3 dl havrekli per dag för att uppnå en 10% sänkning av kolesterolhalten, vilket är en rätt så stor mängd. Inom en kortare framtid vill dock konsumenterna troligen kunna köpa havreprodukter med större halt beta-glukaner och mängderna man behöver äta kan då minskas. Det nu tillgängliga havrekliet och andra kommande beta-glukanrika produkter kan ge en god hjälp på traven om man skall sänka sina blodfetter.