Denna avhandling visar att en ny typ av kostfiber, sk resistent stärkelse, ger lågt blodsocker efter måltid, vilket är bra för diabetiker. Den visar också att resistent stärkelse har egenskaper som kan vara betydelsefulla för tjocktarmens skydd mot inflammation och tumörutveckling. Upptäckten kan vara av stort värde för utvecklingen av livsmedel med specialla egenskaper, sk "functional food". Stärkelse är vårt viktigaste energigivande näringsämne. Under lång tid trodde man att all stärkelse bröts ner och togs upp i tunntarmen. Studier har visat att en del av stärkelsen, på samma sätt som kostfiber, passerar ner genom tunntarmen till tjocktarmen. Denna typ av stärkelse kallas resistent stärkelse. Den totala mängden näringsämnen som passerar från tunntarmen till tjocktarmen har för första gången mätts och det har visats att kostfiber endast är en tredjedel av den totala mängden näringsämnen som kommer ner till tjocktarmen. I tjocktarmen finns bakterier som bryter ner kolhydrater och producerar för tjocktarmsslemhinnan viktiga substanser såsom smörsyra. Studien, som genomförts vid avdelningen för klinisk näringslära, visar att resistent stärkelse ger en ökad energimängd till tjocktarmen, att vissa typer av resistent stärkelse minskar gallsyreutsöndringen från tunntarmen samt att nedbrytningsprocessen av resistent stärkelse ger en ökad mängd smörsyra. Dessa effekter skulle kunna vara potentiellt skyddande för tjocktarmens slemhinna. Avhandlingen visar även att bönor, vilka innehåller resistent stärkelse, ger ett lågt blodsocker- och insulinsvar beroende på den långsamma nedbrytningen av stärkelsen. Resistent stärkelse ger möjligheter att utveckla livsmedel med speciella egenskaper, s.k. "functional food". Göteborgs universitet arbetar idag framgångsrikt med forskning inom detta område.